MENU

Aktuality

Zpět

Pokořili jsme magickou „stovku“
Publikováno 11. 11. 2023, autor Mgr. Jitka Králová

Nejedná se o žádný závod na 100 km ani o stoleté výročí. Jde o počet dýní, jež se nám letos sešly v již 11. ročníku celoškolní soutěže „O nejnápaditější, nejkrásnější a nejoriginálnější dýni 21. ZŠ Plzeň.“

Každoročně si na přelomu října a listopadu připomínáme Halloween, svátek spojovaný převážně s anglosaskými zeměmi. Děti se převlékají do strašidelných kostýmů a masek a s pomalovanými tvářemi se prohánějí školou jako duchové, skřítci, čarodějnice, upíři a jiní darebové. A mnozí z nich – hlavně ti prvostupňoví – popustí uzdu fantazii ještě více a účastní se již zmiňované soutěže, někteří i opakovaně.

Letos jsme začátek akce datovali k 30. říjnu, aby děti měly během předešlých podzimních prázdnin dost na času na své tvoření. V pondělí ráno se nám ve vestibulu školy sešla zhruba padesátka dýní, opět jedna hezčí a nápaditější než druhá. Dalších 40 jich přibylo ještě v úterý ráno. Každá dýně dostala své číslo a mohlo započít anonymní hlasování trvající až do čtvrtečního odpoledne. Zúčastnily se ho téměř všechny třídy, zapojilo se i přes 50 zaměstnanců školy, ale i účastníci kurzu AJ z jazykové školy Eufrat a dokonce i pan a paní vrátní. Všem hlasujícím moc děkujeme za účast.

Na tomto místě jen krátce odbočím a vysvětlím onu „stovku“ v nadpisu tohoto článku. Soutěžních čísel bylo sice „jen“ 89, ale co do počtu kusů jsme se přes stovku letos konečně dostali. Některé výtvory byly totiž sestaveny z vícero kusů, třída 3.B dopravila dokonce obří dýňové slunce a okolo něj „obíhalo“ několik menších dýniček-planet, hvězd a dokonce i kometa.

Každý rok si s kolegy říkáme, jak je to hlasování čím dál tím obtížnější. Fantazie a kreativita některých dětí, ale určitě i pomáhajících rodičů je totiž neuvěřitelná. Ať už se jedná o velikost, tvar, samostatný kus či skupinu, exempláře vydlabané, vyřezané, čistě přírodní či nabarvené, svítící i neosvětlené či o doplnění rekvizitami např. v podobě bonbonů, ručníků, čepic, kloboučků, zvířátek, oušek, figurek, kostiček z lega, provázků, přírodnin, ovoce, zeleniny, ale třeba i nožiček od panenek Barbie.

Představovaly zvířátka, strašidla, čertíky, mumii, klauny, kovboje, mimino s dudlíkem, klasiku v podobě velkých, co požírají ty malé, domečky, neobvyklý byl Pinocchio s dlouhatánským nosem, ale třeba i malý Napoleon, dýně coby hamburger či zástupce MU neboli Monsters university, přilétli k nám i 2 dýňoví mimozemšťané, 11 kusů tvořilo Sluneční soustavu, několik plastových lidiček se „smažilo či vařilo“ v pekelném dýňovém kotli, jemuž nechyběl ani dřevěný věnec na podpal hříšníků, 2 dýně se zamilovaly, krásnou zelení svítila žabka, obří myší hlava s velkýma ušima zase zářila modří, jako neuvěřitelný nápad jsme hodnotili i dýni „zvracející,“ která se evidentně přepila několika plechovkami energeťáků a přejedla sladkostmi. Dlužno podotknout a jemnocitní čtenáři, ať mi prominou, že ony zvratky byly velmi věrohodné, naštěstí bez klasického zápachu. Zavítala i dýně fintilka s pleťovou maskou, další se sluchátky, s kloboučkem z maršmelounů, s několika očima, ale i dýně představující lahev od Pepsi-Coly.

Vyhlášení výsledků proběhlo v pátek 3/11 a dopadlo následovně.

1. místo – soutěžní č. 32 60 hlasů Barbora Vítová, třída 9.C, dýně MU
2. místo – soutěžní č. 4 53 hlasů Adam Valenta, třída 6.C, dýně Napoleon
3. místo – soutěžní č. 49 39 hlasů Adéla Menšíková, třída 3.C, dýně s kostičkami a figurkami z Lega
1. místo v hlasování dospělých 6 hlasů Isabella Volín
soutěžní číslo 84

Veliké díky a obdiv ale patří všem, nejen oceněným. Není to soutěž o výkonech, ale o radosti. Hala byla stále plná dětí, učitelů, odpoledne i rodičů. Debatovali a smáli se nad tou záplavou, ukazovali si své výtvory i ty, co se jim líbí. Množství a nápaditost letošních exemplářů svědčí o tom, že je naštěstí pořád dost dětí i rodičů soutěživých, tvůrčích, ochotných zapojit ruce, hlavu, fantazii.

Asi i takovéto hraní a tvoření může být způsob, lék či chcete-li cesta, jak projít údajně „nejtemnějším“ obdobím roku, kdy se dny zkracují až neskutečně rychle, nejen příroda touží po klidu, lidé se choulí do kabátů i do sebe. Tak ať jsou navzdory brzké tmě alespoň některé naše cesty jasné a pokud možno i tvůrčí.

Inspiraci najdete na: https://www.rajce.idnes.cz/tygrousek/album/11-rocnik-souteze-21-zs-plzen-o-nej-dyni

Zpět

Nepřehlédněte

  • Vánoční fotografování - ukázka
  • Zájmové kroužky
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

Po 13. ledna 2025
Třídní aktiv, 16:30 h

So 18. ledna - so 25. ledna 2025
Lyžařský kurz

Po 20. ledna 2025
Pedagogická rada, 14:15 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign