Aktuality
V rámci výuky francouzského jazyka si občas zaskočíme o patro níže do školní kuchyňky a zkoušíme doopravdy cuisiner, tedy vařit podle jednoduchých a osvědčených receptů. Vánoční fondue, čokoládovou pěnu, lososový tatarák či lotrinské kiše, to a mnohé jiné máme již za sebou. Proč se tedy nepustit do něčeho jiného, pro Francii typického, přitom jednoduchého a rychlého?
Nabízí se samozřejmě palačinky, crêpes. Pocházejí ze svérázného severozápadního fr. regionu, Bretaně, na mapě je to taková ta ručička upažená směrem do Atlantiku. Tamní obyvatelé je často konzumují v doprovodu jablečného moštu. V současnosti jsou ale „krepky“ tak populární a rozšířené, že je dostanete prakticky kdekoliv po celé Francii, s různými přísadami a náplněmi, na slano se sýrem, šunkou, špenátem či vejcem, častěji však na sladko s nutellou, javorovým sirupem, ovocem, džemem.
Jejich příprava se trochu liší od té naší. I těsto je poněkud jiné, vylehčené vodou, proto jsou tak tenké až průsvitné. V naší kuchyňce máme naštěstí speciální teflonovou ploténku. Zahřeje se a potře jen lehce olejem či máslem. Peče se na sucho a rychle. Nalijeme těsto a speciální dřevěnou „paličkou“ ve tvaru písmene T ho musíme rozetřít po směru hodinových ručiček. Prakticky po pár vteřinách se obrací. Na každé palačince se uprostřed objeví tenký zlatavý kroužek, jakési sluníčko, a to právě díky tomu, jak se rozetře těsto.
Všichni ze 6.A si upekli tu svoji palačinku, přidali ovoce, džemy, šlehačku, čokoládu. Rozzářené oči, úsměvy, ulepené prsty, spokojenost. Moc jsme si takovou hodinu užili. Do budoucna chceme určitě vyzkoušet třeba ty již v úvodu zmíněné kiše či obrácený jablkový koláč. Jsou to výzvy, kterých se nebojíme.
Fotografie více než výmluvné najdete na: https://www.rajce.idnes.cz/tygrousek/album/fr-palacinky-a-piknik-na-skolni-zahrade-cerven-2024