Aktuality
Druháčci si v dubnu zopakovali své znalosti o třídění odpadu. Ví, co dávat do žlutého, modrého, zeleného i dalších kontejnerů. Do hnědého kontejneru patří bioodpad. Co je to bioodpad? Je to odpad z rostlinné produkce. Je to i jídlo, které doma nebo ve školní jídelně nesníme? Není, to je gastro odpad. A kam s ním? Nad tím se druháčci zamýšleli. Vymysleli, že by bylo nejlepší, aby gastro odpad nevznikal anebo byl co nejmenší.
Během debaty si také si uvědomili, že potravinami plýtváme. Když nesníme oběd ve školní jídelně, plýtváme energiemi, penězi, vodou, lidskou prací palivem, půdou, sluneční energií, náklady na likvidaci odpadu…
Povídali jsme si o tom, co se vše děje, než se k nám na talíř dostane např. „knedlo, zelo, vepřo“, co nám chutná, co umíme uvařit. Zašli jsme se podívat, jak nám připravují oběd naše paní kuchařky. Viděli jsme, kolik gastro odpadu vzniká v naší jídelně. Tvořili jsme i obrázky a hráli si na kuchaře.
Co můžeme udělat, abychom tolik neplýtvali? Na tác si bereme jen to, co sníme. Vše se snažíme dojíst a jídlo zbytečně nevyhazujeme. Pokud nejdeme do školy, obědy si odhlásíme.