Aktuality
Posledních pár dní před Velikonocemi jsme si chtěli s dětmi trochu zpestřit, a tak jsme v rámci pracovních činností a francouzského jazyka obsadili školní kuchyňku a pekli.
S děvčaty z 8.A jsme sáhly po osvědčených beráncích z tvarohového těsta. Tenhle stařičký recept, ale hlavně postup děti milují. Z těsta se totiž tvarují kuličky, z nich pak válečky a ty se stáčejí do jakýchsi šnečků. Když si takhle k jednomu plechu sednou čtyři dívky, je to fajn práce, hlavně se u ní může povídat, uždibovat, „patlat“ rukama. A výsledek? Jen zbytek jednoho beránka se dostal domů na ochutnání rodičům. Ostatní nepřežili do konce vyučování a byli prostě a nemilosrdně „sežráni.“
Ten samý den jsme si s francouzštináři ze 7.B a C vyzkoušeli upéct typické fr. palačinky. V zemi galského kohouta je to pokrm velmi rozšířený a oblíbený zejména na severu v Bretani či Pikardii. Francouzi rozlišují skoro jako papír tenké „crêpes,“ které se vyrábějí z pšeničné mouky a trochu silnější „galettes“ z mouky pohankové. Podávat se můžou naslano i nasladko a s mnoha dochucovadly. Zvýšená konzumace se ve Francii váže k 2. únoru – Hromnicím. Tato tradice má prý svůj původ už ve starém římském rituálu sklizně a plodnosti. Kulatá a zlatá palačinka symbolizuje navracející se slunce, jehož teplo umožní sklizeň. Vždyť i u nás se říká: Na Hromnice o hodinu více. Den se prodlužuje, světla přibývá.
Ale zpět do kuchyně. Vyzkoušeli jsme speciální teflonovou ploténku. Je třeba ji správně zahřát, opatrně na střed nalít přesnou dávku těsta a pak dřevěnou „stěrkou“ ve tvaru písmena T rychle, rovnoměrně a pouze po směru hodinových ručiček těsto rozetřít. Někde jsem četla, že pokud se při pečení podaří utvořit uprostřed palačinky kroužek – jakési malé sluníčko – přinese to kuchaříčkovi štěstí. Až na pár výjimek se nám to všem povedlo, jak je vidno i na fotografiích. Děti si navrch přidávaly džem, čokoládu, cukr, skořici, šlehačku, ovoce.
Bylo to moc fajn, všem nám chutnalo. V kuchyni vládla pohoda a spokojenost, trochu nám záviděli spolužáci, protože až ven na chodbu to neskutečně vonělo. Do budoucna si chceme vyzkoušet i jiné fr. pokrmy. Lotrinský quiche či obrácený jablkový koláč? Ratatouille? Kdo ví, jsou to výzvy, ale nebojíme se jich.
Fotografie více než výmluvné najdete opět na www.rajce.net pod heslem tygrousek.