MENU

Aktuality

Zpět

„Jubilejní ročník opanovaly barevné“
Publikováno 08. 11. 2022, autor Mgr. Jitka Králová

Opravdu jsem se nepřepsala a ono „barevné“ v titulku je správně. Barevní jsou lidé různých pletí, kultur, národností. Ale my máme barevné. Koho či co? No přece vítězné dýně z jubilejního již 10. ročníku celoškolní soutěže o „Nejnápaditější, nejkrásnější a nejoriginálnější dýni 21. ZŠ Plzeň.“

Každoročně si na přelomu října a listopadu připomínáme (a to nejen v hodinách angličtiny) svátek spojovaný převážně s anglosaskými zeměmi – Halloween. Krom různých veskrze legračních aktivit, činností, písniček atp. se děti převlékají do strašidelných kostýmů a masek a s pomalovanými tvářemi se prohánějí školou jako duchové, skřítci, čarodějnice, převažující barvy jsou samozřejmě typická oranžová a černá, ale i bílá či krvavě rudá. A někteří žáčci, hlavně ti prvostupňoví, popustí uzdu fantazii ještě více a účastní se již zmiňované soutěže.

Domácí tvoření probíhalo během podzimních prázdnin. Školní klání letos odstartovalo v pondělí 31. října ráno. Během 20 minut jsme ve vestibulu školy umístili přes 50 nádherných výtvorů. Dalších zhruba 30 pak dorazilo ještě i v úterý. Každá dýně dostala své číslo a započalo anonymní hlasování trvající až do čtvrtečního odpoledne. Účastnily se ho prakticky všechny třídy, zapojilo se i přes 50 zaměstnanců školy, ale i necelá dvacítka dětí z MŠ v Ruské ulici. Moc jim děkujeme za účast a podporu.

Co do počtu – stovku jsme opět „nedali,“ ale 81 exemplářů je hodně vysoké číslo. Rekordní stále zůstává rok 2017 s 91 kusy. A vzhledově? Hodnotily se dýně samostatné i ve dvojicích či skupinkách, vydlabané, vyřezané, čistě přírodní i nabarvené, kterých bylo letos opravdu hodně, doplněné neuvěřitelnými rekvizitami jako byly např. klobouky, čepice, slamák, paruky, korunky, svíčky, naštěstí jen umělí pavoučci, třásně, nože, rukavice, brčka, plastové kelímky, listy, vřesy, domečky, panenky … Představovaly strašidla, čarodějnice, klauny, ty velké požíraly malé, dorazil i sněhulák, joker, několik mimoňů, malá muchomůrka, neobvyklý byl Pinocchio s dlouhatánským nosem (takových tvarů dorůstají dýně/tykve např. druhu Lagenaria), nápaditá byla i dýně v masce – převlečená za meloun, dýně jako ložnice princezny, siamská dvojčata, vševědoucí oči trčící do všech stran na dlouhých drátkách, strašidelné chatrče, dokonce i dort, různá zvířátka atd.

Výsledky jsme vyhlašovali v pátek 4/11 a ty oceněné exempláře opravdu hýřily všemi barvami, nejvíce asi dort s 10 malými dýničkami, symbolizujícími právě ony „jubilejní 10. narozeniny.“ A zde máme vítěze:

1. místo – soutěžní č. 32, 89 hlasů, Valérie Pokorná, třída 3.B, dýně Nutella
2. místo – soutěžní č. 1, 47 hlasů, Adam a Veronika Valentovi, třída 5.C, dýně dort
3. místo – soutěžní č. 4, 36 hlasů, Bohdan Borsuk, třída 3.B, dýně strašidelný dům

Veliké díky a obdiv ale patří všem zúčastněným. Soutěž nám opět udělala velkou radost. Hala byla stále plná dětí, učitelů, po odpolednách i maminek, tatínků... Debatovali nad tou záplavou, ukazovali si své výtvory i ty, co se jim líbí, smáli a bavili se. A to je moc dobře. Množství a nápaditost letošních dýní stále svědčí o tom, že naštěstí je pořád dost dětí i rodičů soutěživých, hravých, tvůrčích, ochotných zapojit ruce, hlavu, fantazii a sdílet svůj výtvor s ostatními, ať už je jakkoliv dokonalý či naopak, každopádně vždy bude originální.

Asi i takovéto hraní a tvoření může být způsob, lék či chcete-li cesta, jak projít „nejtemnějším“ obdobím roku, jak mi na posledních třídních schůzkách řekla jen tak mimoděk maminka jednoho žáčka. Jistě tím nemyslela nic jiného než rychle se zkracující dny, úbytek světla a tepla, přírodu nořící se do klidu, ale i vnitřní naladění nás lidí, co se halíme do šál, zvedáme límce kabátů a choulíme se do sebe. Brzká tma jako by nás nutila k zastavení, ztišení, zamyšlení a „usebrání se.“ Asi je to občas potřeba. Ba i v pořádku. Co je však důležité, mít někde – třeba v sobě či vedle sebe – alespoň malé světlo, co nám ukáže cestu dál.

Tak ať jsou naše cesty jasné a tvůrčí. Inspiraci najdete na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign