Aktuality
K neodmyslitelným vánočním rituálům francouzštinářů naší školy patří již po mnoho let čokoládové fondue. Ti nejmladší – šesťáci a sedmáci – to před Vánoci 2021 zažili poprvé. Byli samozřejmě zvědaví a také se moc těšili.
Když zapátráme v historii této delikatesy, zjistíme že prapůvodně neměl s čokoládou vůbec nic společného. Vznikl již před desítkami, možná i stovkami let určitě v horských oblastech Alp, ve fr. Savojsku či ve švýcarské části hor. Tamní pastýři bývali v zimě kvůli sněhu často odříznuti od okolního světa, museli se tedy spolehnout na vlastní zásoby, ponejvíce chléb, mléko, máslo a sýr. A tak se zřejmě zrodila legenda o pokrmu ze sýra roztaveného v kotlíku nad ohněm, do něhož se „namáčel“ chléb. Další verze vypráví o mniších a obejití postního zákazu konzumovat pevné potraviny. Sýr v roztavené formě však požívat mohli.
Fondue ale naštěstí sestoupilo z hor a v dnešní době již existuje nespočet variant. Fondue tedy nejen sýrové, připravované oblast od oblasti i z několika druhů sýrů, ale i masové či rybí, kdy kotlík slouží vlastně jako olejová fritéza, do níž se namáčí připravené kousky masa či ryb. Známé jsou i verze čínské polévkové a japonské zeleninové a houbové. A ta čokoládová? Lhostejno, kdy a kde se vzala, důležité je to, že ji milují děti i dospělí.
U nás to probíhá docela jednoduše. V jedné z posledních předvánočních hodin si děti namísto učení přinesou různé ovoce např. čerstvé banány, jablka, jahody, hroznové víno, pomeranče atp. Ve speciálním litinovém kotlíku rozehřejeme ještě speciálnější čokoládu a pak už do ní jen vše namáčíme a mlsáme. Tajemství spočívá v teplotě. Když ji lidově řečeno „přepálíte,“ začne čokoláda hrudkovatět a všechno kouzlo je pryč.
K tomu popíjíme horký čaj, ochutnáváme vánoční cukroví, povídáme si, posloucháme české i francouzské koledy. Moc bych vám přála zažít tu blaženost. Upatlané ruce i pusy, rozzářené oči, všichni shluklí nad jedním stařičkým kotlíkem. Mám ty chvíle moc ráda, skoro hmatatelný pocit sounáležitosti i vědomí, že jste tam, kde máte být, že trocha čokolády přináší radost. A o tom by asi sváteční chvíle měly být především.
Joyeux Noël et bonne année 2022!
Malou fotogalerii naleznete opět na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.