MENU

Aktuality

Zpět

Čokoláda opět, přesto poprvé
Publikováno 23. 12. 2021, autor Mgr. Jitka Králová

K neodmyslitelným vánočním rituálům francouzštinářů naší školy patří již po mnoho let čokoládové fondue. Ti nejmladší – šesťáci a sedmáci – to před Vánoci 2021 zažili poprvé. Byli samozřejmě zvědaví a také se moc těšili.

Když zapátráme v historii této delikatesy, zjistíme že prapůvodně neměl s čokoládou vůbec nic společného. Vznikl již před desítkami, možná i stovkami let určitě v horských oblastech Alp, ve fr. Savojsku či ve švýcarské části hor. Tamní pastýři bývali v zimě kvůli sněhu často odříznuti od okolního světa, museli se tedy spolehnout na vlastní zásoby, ponejvíce chléb, mléko, máslo a sýr. A tak se zřejmě zrodila legenda o pokrmu ze sýra roztaveného v kotlíku nad ohněm, do něhož se „namáčel“ chléb. Další verze vypráví o mniších a obejití postního zákazu konzumovat pevné potraviny. Sýr v roztavené formě však požívat mohli.

Fondue ale naštěstí sestoupilo z hor a v dnešní době již existuje nespočet variant. Fondue tedy nejen sýrové, připravované oblast od oblasti i z několika druhů sýrů, ale i masové či rybí, kdy kotlík slouží vlastně jako olejová fritéza, do níž se namáčí připravené kousky masa či ryb. Známé jsou i verze čínské polévkové a japonské zeleninové a houbové. A ta čokoládová? Lhostejno, kdy a kde se vzala, důležité je to, že ji milují děti i dospělí.

U nás to probíhá docela jednoduše. V jedné z posledních předvánočních hodin si děti namísto učení přinesou různé ovoce např. čerstvé banány, jablka, jahody, hroznové víno, pomeranče atp. Ve speciálním litinovém kotlíku rozehřejeme ještě speciálnější čokoládu a pak už do ní jen vše namáčíme a mlsáme. Tajemství spočívá v teplotě. Když ji lidově řečeno „přepálíte,“ začne čokoláda hrudkovatět a všechno kouzlo je pryč.

K tomu popíjíme horký čaj, ochutnáváme vánoční cukroví, povídáme si, posloucháme české i francouzské koledy. Moc bych vám přála zažít tu blaženost. Upatlané ruce i pusy, rozzářené oči, všichni shluklí nad jedním stařičkým kotlíkem. Mám ty chvíle moc ráda, skoro hmatatelný pocit sounáležitosti i vědomí, že jste tam, kde máte být, že trocha čokolády přináší radost. A o tom by asi sváteční chvíle měly být především.

Joyeux Noël et bonne année 2022!

Malou fotogalerii naleznete opět na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Změna cen obědů
  • Zájezd do Rakouska: 20. - 23. květen 2025
  • 12. studijně - poznávací zájezd do Francie
  • Zájmové kroužky
  • Den otevřených dveří - Podrobný program 4. 12. 2024
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

Po 13. ledna 2025
Třídní aktiv, 16:30 h

So 18. ledna - so 25. ledna 2025
Lyžařský kurz

Po 20. ledna 2025
Pedagogická rada, 14:15 h

Čt 30. ledna 2025
Konec I. pololetí

Pá 31. ledna 2025
Pololetní prázdniny

St 19. února 2025
Den otevřených dveří, 8:00 - 11:40

Po 24. února - ne 2. března 2025
Jarní prázdniny

So 8. března - so 15. března 2025
Lyžařský kurz

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign