Aktuality
Nedílnou součástí výuky franc. jazyka jsou také tzv. reálie. Chceme a snažíme se poznat i věci související s kulturou, sportem, přírodou, historií, geografií, trochu i politikou a vůbec běžným životem světa hovořícím francouzsky. Děje se tak napříč všemi ročníky. Letos jsme si mj. povídali o prezidentských volbách ve Francii, české etapě Tour de France, typických fr. sportech, některých významných památkách, pouštěli jsme si ukázky fr. filmů, písní a šansonů moderních i těch starších. A co teprve kuchyně! Zkusili jsme si připravit čokoládové fondue a nadýchanou pěnu, ochutnali jsme i pravé krevety a tatarák z lososa.
Se skupinou z 8.B jsme výuku zakončili typickými fr. palačinkami. A to díky přístroji k tomu určenému, speciální teflonové ploténce. Způsob tvoření palačinek se dosti liší od našeho klasického smažení na pánvi s olejem. I těsto je jiné, na bázi vody a mléka. Francouzi své „crêpes/galettes“ milují, podávají je tenounké jako papír, nasladko i naslano, se všemi možnými příchutěmi.
My vyzkoušeli recept sladký, s cukrem a rybízovým džemem. Všichni žáci si vyzkoušeli nalití těsta, rozetření speciálním dřevěným rádýlkem, otočení. Skoro každému se povedlo ono typické sluníčko uprostřed. Ovšem všechny doslova vyškolil Tomík Zelený, snad mu nevadí, že ho jmenuji, který si počkal hezky na konec. S naprostou bravurou, úsměvem a levou rukou za zády jako pravý kuchař „vystřihl“ nádhernou finální palačinku. Krásně rozetřenou, pravidelnou, samozřejmě se sluníčkem. Mně i holkám doslova „padala brada.“ Klobouk dolů.
Všem nám chutnalo a takovou závěrečnou hodinu jsme si moc užili. Do budoucna je jasné, že vyzkoušíme i další fr. pokrmy. Cibulačku? Lotrinský kiš či obrácený jablkový koláč? Možná i makronky. Jsou to výzvy, ale nebojíme se jich.
Fotografie více než výmluvné najdete opět na: www.rajce.net pod heslem tygrousek