MENU

Aktuality

Zpět

Mucha, lanovky a řízky jako od maminky
Publikováno 10. 07. 2013, autor Mgr. Jitka Králová

Toto a mnohé další se stalo důležitými jmenovateli školního výletu tříd 6.A a 6.B, na který se obě třídy vypravily ve čtvrtek 20. června 2013 a to nedaleko Plzně. Za cíl jsme si vybrali malebný zámek Zbiroh nacházející se v křivoklátských lesích na okraji Brd.

Po slabé hodince jízdy autobusem jsme se vyškrábali parkem až k zámku, cestou nás upoutala obnovená vinice a dvě mohutné sochy lvů vítající návštěvníky na přístupové cestě. Těsně před prohlídkou jsme si mohli ještě trochu vydechnout, vyfotit si několik dravců, sov, zahráli jsme si i parkové šachy (nebo to byla dáma s šachovými figurkami?).

Díky příjemné paní průvodkyni jsme se o zámku dozvěděli spoustu zajímavostí, např. to, že Zbiroh se pyšní několika nej: ukrývá nejhlubší studnu v Evropě, zdobí ho jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, se svými románsko-gotickými základy je považován za naše vůbec nejstarší šlechtické sídlo, říká se mu také zámek 3 císařů, neboť jeho majiteli byli Karel IV., Zikmund či Rudolf II. Prohlédli jsme si expozici věnovanou templářskému řádu, zavzpomínali na Leonarda da Vinciho a při klouzání se ve velkém sálu (návleky nás opravdu „braly“) žasli nad Muchovou výzdobou. Právě zde věhlasný secesní malíř Alfons Mucha vytvořil monumentální Slovanskou epopej.

Ještě pár fotografií na zámeckém schodišti (laskavým okem na nás shlížela sama císařovna Sisi) a pak už hurá ven, do přírody. Jen pár minut od zámku se totiž nachází lanové centrum nabízející opravdu adrenalinový zážitek při překonávání zavěšených překážek, lávek, lanovek, hrazd atd. v různých výškových úrovních mezi kmeny stromů. Vše jsme okoukli a vrátili se do zámku na oběd. Jídlo bylo moc dobré, řízky chutnaly opravdu jako od maminky a navíc – stolování v krásných zámeckých interiérech – nás povznášelo do romantických výšin.

V lanovém centru jsme se ale vrátili do reality. Instruktáž s pevnou zemí pod nohama se zdála hračkou, ale tam nahoře... Strach, rozklepané nohy, srdce bušící až v krku, zpocené dlaně a ta výška... I slzy tekly, holky trochu ječely na lanovkách, ale ta pýcha a úleva na konci. Nejhezčí na tom všem ale bylo, že se děti navzájem neuvěřitelně podporovaly. Ty na zemi, co už to měly za sebou, povzbuzovaly ty nahoře, radily, kam dát nohy, co udělat. A bylo úplně jedno, zda ten dole byl z „béčka“ a ten nahoře z „áčka“ či naopak. Prvotní strach vystřídala ve finále chuť „dát si to ještě jednou,“ ale na to nám bohužel nezbýval čas.

Domů jsme se vrátili o trochu později, ale snad to nikomu nevadilo. Zážitky, hezky prožitý slunečný den ve společnosti kamarádů, úsměvy a spokojenost, navíc vše bez úrazu, bez úhony. Co jsme si mohli přát víc? Asi jen to, aby se nám podobně vydařil i výlet příští.

Fotografie jsou opět k nahlédnutí na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Dozápis do zájmových kroužků
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 9. září 2024
Třídní aktiv 2. - 9. třídy, 16:30 h

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign