MENU

Aktuality

Zpět

Jak přemoci covid? Nasaďte do boje marvelovky!
Publikováno 22. 11. 2021, autor Mgr. Jitka Králová

Ne, nebojte se a čtěte dál. Nebude to článek o zaručeném léku na to, co dlouhodobě trápí nejen českou společnost. Řeč bude o aktivitě, která má na naší škole již téměř desetiletou tradici.

Každý rok na přelomu podzimních měsíců října a listopadu pořádáme pro naše žáky soutěž o „Nejnápaditější, nejkrásnější a nejoriginálnější dýni 21. ZŠ Plzeň.“ A to u příležitosti připomenutí si anglosaského svátku Halloweenu. Letošní ročník mohl být jubilejní, desátý, nebýt loňského covidu a uzavření škol. Soutěž tak probíhala podeváté.

Ani letos jsme nepřekonali onu, stále nám unikající – magickou stovku. Dokonce ani rekordních 91 kusů z r. 2017. Bylo jich o fous méně – 84 exemplářů, tedy jen těch soutěžních. Dalších několik doslova „obrů“ nám tu vypomáhalo jako majestátní ostraha.

Vše započalo v pondělí 1. listopadu ráno. Během zhruba 20 minut jsme umístili 65 nádherných výtvorů. Necelých 20 opozdilců pak dorazilo ještě i v úterý ráno. Následně probíhalo anonymní hlasování. Každá dýně dostala své číslo, aby jména autorů nemohla rozhodování malých i velkých. Hlasovaly totiž nejen děti téměř ze všech tříd, ale i skoro padesátka zaměstnanců.

A věřte, bylo to zatraceně těžké. Vždyť jsme hodnotili dýně či tykve jednotlivé i ve skupinkách, malé, střední, velké, malé vetknuté do větších, přírodní i pomalované, vyřezávané i nikoliv, s klobouky, svíčkami, listy, dalšími přírodninami, sušenkami, bonbony, brýlemi, s různými kousky oblečení (čepicemi počínaje a šálami a ponožkami konče), pavučinami, netopýry, závoji a dokonce i s lízátky či s figurkami Lega! Představovaly vše možné – skupinu bonbonů, kočičky, myšky, skřítky, strašidla, netopýry, profesory... A jak že to dopadlo?

V dětském hlasování zvítězil marvelovsky vyhlížející Venom! Získal 113 hlasů, měl číslo 29 a jeho autorkou byla Kája Pešlová ze třídy 9.A. Že chceme covid jen porazit? Omyl, zde jsme ho dokonce ocenili. A to druhým místem. Celý zelený byl, i roušku měl, vytřeštěné oči a trčelo z něj vše možné. Pod číslem 1 získal 84 hlasů a vytvořila ho Tinka Tranová ze 4.B. Musím na ni prozradit, že je to ostřílená matadorka. Před dvěma lety obsadila 2. místo.

Modrý a „íáčka“ připomínající exemplář soutěžící pod číslem 35 byl odměněn 36 hlasy a z třetího místa tak měla radost Barča Vítová ze 7.C.

Dospělí rozhodli o vítězství již zmíněného „coviďáka“ a rovněž skřítka s číslem 20. Kačenka Suchá ze 2.A získala spolu s Tinkou T. šest hlasů.

Dýněmi zaplavená hala jako by se nám na ten jeden týden rozsvítila. Ale také vyzývala alespoň k chvilkovému zastavení, poklábosení dětí i dospělých, zamyšlení.

Každý rok si říkám, že fantazie dětí a mnohdy i pomáhajících dospělých nezná hranic. Stejně tak jako chuť vytvořit něco originálního, nebát se klišé, podělit se o část sebe s těmi ostatními. Moc se mi líbila věta maminky, co pomáhala donést dýni jednomu prcíkovi: „My nejedeme na vítězství, my se prostě chceme jen zúčastnit.“ Jednoduše vystihla podstatu a smysl této soutěže.

Všem patří obdiv a veliké díky. Alespoň na chvilku jsme se totiž chutí, úsilím a fantazií vzepřeli této prazvláštní době. A když už jsme u té děkovačky – tak děkujeme nejen všem tvořivým soutěžícím, ale také paním učitelkám Spodniakové a Němejcové za pomoc při přebírání dýní, velice pak paní učitelce Lukešové a jejímu synkovi za poctivé sečtení hlasů, panu školníkovi, který obětavě vše několikrát přenášel či odnášel a také vedení školy za diplomy a krásné věcné ceny pro vítěze.

Širší fotogalerii opět najdete na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Zájmové kroužky
  • Výsledky voleb do školské rady
  • Výstava prací žáků na ÚMO 2
  • Úřední hodiny o prázdninách
  • Uzavření školního hřiště
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

V nejbližší době nejsou žádné události

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign