MENU

Aktuality

Zpět

Evropský den jazyků 2019
Publikováno 02. 10. 2019, autor Mgr. Jitka Králová

Každoročně se slaví 26. září na základě prohlášení Rady Evropy z 6/12 2001 vydaného ke konci Evropského roku jazyků. Ten Rada Evropy uspořádala společně s Evropskou unií. Cílem svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v evropských zemích. Takto hovoří wikipedie.

Jako škola s rozšířenou výukou cizích jazyků si těžko umíme představit, že bychom takovou událost nereflektovali. Ať už zajímavými akcemi přímo ve škole jako je např. peer-teaching či těmi mimo ni.

Proto se v rámci letošního EDJ několik tříd a jazykových skupin z 2. stupně naší školy (6.A, 8.A, 8.B, 8.C, 9.C) zúčastnilo pěkného programu. Pro plzeňské školy jej 23. září celkem na 12 stanovištích uspořádalo Eurocentrum Plzeň. Tato instituce poskytuje informace o Evropské unii pro širokou laickou i odbornou veřejnost, žáky i studenty ZŠ i SŠ, nabízí informační materiály, bezplatné poradenství, pořádá rozmanité akce, konference, semináře, přednášky, soutěže o EU a členství ČR v EU a provozuje také odbornou knihovnu.

Přihlásit se na výše zmíněnou akci je trochu závod s časem, neboť každé stanoviště je k dispozici jen v určitou dobu a pro omezený počet účastníků. A tak některé třídy stihly navštívit jen jedno, jiné ale až čtyři či dokonce pět míst.

Program na každém z nich trval vždy zhruba půl hodiny a odehrával se např. ve Státní vědecké knihovně města Plzně, hudebním kabinetu SVK, Knihovně města Plzně, Anglické a Románské knihovně při SVK, v Obřadním sále plzeňské radnice, v Muzeu loutek, na Alliance française de Plzeň atd.

Děti i my učitelky jsme si mohly vyzkoušet, zažít, osahat, zkrátka absolvovat např. znalostní soutěž na téma, kolika a jakými jazyky se hovoří v EU. Románské, slovanské a některé germánské jazyky jsme ještě poznali, ale ty baltské, keltské apod. – to byl mnohdy oříšek i pro nás dospělé. Na dalším místě jsme vyráběli „postery,“ plakáty k jednotlivým zemím. Také nebylo vždy lehké rozlišit, co za obrázek či text k dané zemi patří či ne. V Muzeu loutek jsme si povídali o tom, jaké je to pro cizince učit se češtinu. Prý žádný med. Neboť naše mateřština je jak známo jazyk flexibilní, skloňující a časující a jen počet koncovek např. při skloňování podstatných jmen přesahuje 200 variant!!! My, Češi, nad nimi nepřemýšlíme, je to pro nás přirozené říkat např. jdu do kina a ne jdu do kino. Schválně, co třeba takové dopravní prostředky, proč je správně jedu autem, vlakem, ale také předložková vazba jedu na kole či na koni? Co slovesa dokonavá a nedokonavá a jejich vyjádření časů? Či naše znám, vím, umím? Pro Brita je to prostě I now. Jak se má ale, chudák, vyznat v našich 3 možnostech? To bylo velmi zajímavé stanoviště. V Románské knihovně a na AF se vše točilo kol frankofonie, hra se španělštinou a katalánštinou nám trochu zamotala hlavy, zato ale pečení fr. palačinek byl prima zážitek! Dozvěděli jsme se také spoustu věcí o zemích mluvících německy, reáliích a studijních programech v Německu. Moc nás bavila i jazyková animace v němčině. Prima byly rovněž aktivity v Anglické knihovně. Tam jsme si díky kvízu připomněli letošní významné výročí přistání amerických astronautů na Měsíci jako prvních lidí vůbec (21/7 1969) a pomocí malých robotů zvaných Ozoboty jsme si následně prošli takovou fiktivní měsíční cestu.

Program se nám všude moc líbil, jen jsme litovali, že se taková akce nekoná častěji. O důvod více si některé aktivity přiblížit ještě v hodinách cizích jazyků ve škole a hlavně se tyto jazyky lépe učit. Určitě rádi zavítáme i na další akce Eurocentra. Třeba na Vánoce v Evropě?

Fotogalerii najdete opět na www.rajce.net - část 1 a část 2 pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign