MENU

Aktuality

Zpět

Návštěva z Francie
Publikováno 15. 02. 2020, autor Mgr. Jitka Králová

Škola a výuka cizích jazyků je jakýsi svět nanečisto. Zkušební kabina. Ochranná bublina. Jednoho dne ale zkrátka vystrčíme hlavu ven směr realita. Máme nacvičeno, naskočí nám vše potřebné, umíme si vůbec představit střet s rodilými mluvčími bez pomoci učitelů?

Mnozí těžko. Všichni však chybujeme, i my učitelé. A tento strach, strach z chyby, je neskutečně svazující. Pro některé tak, že byť jsou ve škole výborní, tam „venku“ nevydají hlásku. Naštěstí ale jiní, chyba nechyba, chytnou příležitost za pačesy a zkoušejí komunikovat.

A přesně takovou příležitost měli v uplynulých 2 týdnech hned dvakrát žáci naší školy studující francouzský jazyk. Pravda, nevyrazili do „reality,“ ona přišla za nimi. V podobě 4 mladých Francouzů, 1 muže a 3 žen, budoucích pedagogů. Zavítali k nám v rámci zhruba měsíční stáže v Plzni a to do hodin tříd 9.A, 8.B, 8.C a 7.C.

Na úvod bychom asi čekali, že se nám „Frantíci“ trochu představí, leč… navlékli to šikovně a na místo monologu se všichni uchýlili ke skupinovým pracím. Každá ze čtyř skupinek, čítající 4-5 žáků, zpovídala jednoho z nich. Po dobu zhruba 20 minut bylo úkolem dětí zjistit o každém cizinci co nejvíce informací. Jméno, věk, stav, sourozence, záliby, jazyky, cestování, oblíbené barvy, jídla, zpěváky, filmy apod. A navíc si vše poznamenávat. V další části hodiny pak každá sestava představila svého vyvoleného. Jenže, ti ostatní museli pěkně napínat uši a následně odpovídat na záludné otázky učitelek. Vše samozřejmě ve francouzštině. Čeština zazněla jen v nápovědách, spíše nám leckdy pomohla angličtina.

Zdá se vám to náročné? No, nebudeme zastírat, že nebylo. Takto vše proběhlo třikrát, s deváťáky, osmáky i sedmáky. Tam to bylo asi nejvíce náročné, protože jejich slovní zásoba a vyjadřovací schopnosti ještě nejsou tak vysoké. Další týden už byl čistě v režii Francouzů. Nejprve nám formou krátké prezentace představili svůj region Bourgogne-Franche-Comté. Původně se vlastně jednalo o regiony dva. Burgundsko a Franche-Comté. Ale od administrativně-správní reorganizace, jež vešla v platnost k 1/1 2016, se jedná již o jeden region. Jeho hlavním – krajským městem je Dijon. Nám Čechům možná známý díky výborné hořčici „la moutarde de Dijon.“ Správním centrem části Franche-Comté je Besançon. Následoval krátký vědomostní testík.

V další části hodiny se pak cizinci zaměřili na současnou fr. populární hudbu zejména mezi mladými lidmi. Představili nám necelou desítku interpretů např. Vianney, Maître Gims, Kendji Girac, Matt Pokora (má takové typicky francouzské příjmení, že?), kontroverzní Angèle či fr. Karla Gotta v podání Johnyho Hallydaye. Nesměla ale chybět ani Kanaďanka Céline Dion.

Obě hodiny velmi rychle uběhly, bavily nás. Snad si někteří uvědomili, že o chybách to rozhodně není. Spíše o chuti, odvaze a následně radosti z porozumění a komunikace, ač ne úplně dokonalé. Mnohým se tato zkušenost jistě bude hodit na blížícím se studijně-poznávacím zájezdu do Francie (jedeme již za 3,5 měsíce).

My, učitelky Fj, doufáme a věříme, že tento nevšední zážitek některé žáky i trochu „nakopne“ či namotivuje k ještě důkladnějšímu studiu tohoto krásného románského jazyka.

Fotografie naleznete tradičně na www.rajce.net pod známým heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Dozápis do zájmových kroužků
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 9. září 2024
Třídní aktiv 2. - 9. třídy, 16:30 h

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign