Aktuality
K již tradičním předvánočním aktivitám všech francouzštinářů naší školy patří mlsání čokoládového fondue. Nejinak tomu bylo i letos.
Jen krátce k původu tohoto pokrmu. Vedou se o něj neustálé spory mezi Francouzi a Švýcary a jeho počátky jistě nebyly sladce čokoládové, ale spíše sýrové. Pastevci a horalé v Alpách, v zimě prakticky odříznutí od okolního světa kvůli množství sněhu a zasypaným cestám si museli co do potravin vystačit se svými zásobami. O mléko, sýr a chléb neměli nouzi, a tak tato pochoutka s více než staletou historií byla na světě.
Existuje však i další verze související s mnichy, kteří prý v době půstu nesměli jíst nic „pevnéno,“ sýr nevyjímaje. Ale sýr roztavený, to už byla jiná… Kdo ví. Nás tyto „starosti“ moc netrápí. Každoročně si v posledních předvánočních hodinách místo učení přineseme hrníčky, tácky, vidličky a hlavně různé, nejlépe čerstvé ovoce. Ve speciálním litinovém kotlíku necháme rozehřát ještě speciálnější čokoládu, a když má tu správnou konzistenci, namáčíme si do ní kousky banánů, jablek, jahod, mandarinek atd. K tomu popíjíme čaj, posloucháme koledy, ochutnáváme cukroví, povídáme si a předáváme drobné dárky. Upatlané prsty, pusy, blažené výrazy v očích svědčí o tom, že alespoň pro tuto chvíli zde vládne klid a pohoda a je nám společně dobře. A o tom by především Vánoce měly být. Alors, joyeux Noël et bonne année 2020 à tous. Všem přejeme veselé Vánoce a šťastný nový rok 2020.
Výmluvné fotografie můžete opět zhlédnout na www.rajce.net pod heslem tygrousek.