Aktuality
K výuce jakéhokoliv cizího jazyka by měly patřit i reálie. Tedy informace z různých oblastí života (např. z kultury, politiky, sportu atd.) národa či národů hovořících daným jazykem. Vánoce jsou k tomu jako stvořené. Věděli byste třeba, kdo a kdy nosí dárky dětem ve Francii? Co si tato země na Štědrý večer dopřává za pokrmy a nápoje a jaké třeba dodržuje tradice?
Francouzštináři to samozřejmě vědí. Dárky nenosí dětem Ježíšek, ale otec Vánoc, Père Noël (jeho podoba se Santa Clausem je značná). Děje se tak až 25. prosince ráno. Rybou s bramborovým salátem a cukrovím bychom Francouze možná uctili, ale asi by se tvářili trochu vyjeveně. Oni, na rozdíl od nás, jdou 24. prosince večer nejprve na mši, tu si „rychle odbydou“ a pak celá rodina zasedne – nejlépe na několik hodin – ke stolu, kde se prý servíruje tolik chodů, kolik je měsíců v roce. No považte a počítejte sami – na slavnostní tabuli se objevují: šneci, čerstvé ústřice, uzený losos, smažená husí játra, pečená krůta či krocan často s nádivkou z jedlých kaštanů, sýry, ovoce, zelenina, buche de Noël (sladký moučník, připomínající naši roládu, doprovázený i marcipánovými figurkami), čokoláda, aperitiv, víno, šampaňské a další speciality v závislosti na rodinných či krajových zvyklostech. Upřímně řečeno, ani se nedivím, že fr. kuchyně je od r. 2010 zapsána na seznam nemateriálního kulturního dědictví Unesco.
K tradičním vánočním rituálům pro naše francouzštináře patří už po mnoho let příprava čokoládového fondue. Ti nejmladší – šesťáci – jsou zvědaví, ještě to nezažili. Ti starší již vědí. Všichni se ale vždy těší.
Tento pokrm neměl původně s čokoládou nic společného. Vznikl v Alpách. V zimě byli tamní horalé kvůli sněhu často odříznuti od okolního světa, a proto odkázáni na vlastní zásoby. Ponejvíce to byli pastýři, o mléko, sýry a máslo neměli tedy nouzi. A tak vzniklo fondue – sýr roztavený nad ohněm. Nárok na tento vynález si po staletí činí jak Francouzi, tak Švýcaři. Kdo ví? Důležité je, že se s tímto pokrmem setkáme dnes prakticky všude a to v mnoha podobách. Konzumuje se např. fondue sýrové, masové, čokoládové…
U nás ve škole to probíhá docela jednoduše. Děti si místo učení přinesou různé ovoce např. čerstvé banány, jablka, jahody, výjimkou nejsou ani kompoty či dokonce bonbony marshmallow. Ve speciálním litinovém kotlíku rozehřejeme ještě speciálnější čokoládu a pak už do ní jen vše namáčíme a mlsáme. K tomu popíjíme horký čaj, ochutnáváme také donesené vánoční cukroví, povídáme si. Přála bych vám tu blaženou atmosféru zažít. Nad jedním malým upatlaným kotlíkem se najednou shlukneme a jsme spolu víc, než kdy jindy. A o tom by přece vánoční svátky měly být především.
Joyeux Noël et bonne année 2019!