MENU

Aktuality

Zpět

Čokoládová novinka pro šesťáky
Publikováno 28. 12. 2018, autor Mgr. Jitka Králová

K výuce jakéhokoliv cizího jazyka by měly patřit i reálie. Tedy informace z různých oblastí života (např. z kultury, politiky, sportu atd.) národa či národů hovořících daným jazykem. Vánoce jsou k tomu jako stvořené. Věděli byste třeba, kdo a kdy nosí dárky dětem ve Francii? Co si tato země na Štědrý večer dopřává za pokrmy a nápoje a jaké třeba dodržuje tradice?

Francouzštináři to samozřejmě vědí. Dárky nenosí dětem Ježíšek, ale otec Vánoc, Père Noël (jeho podoba se Santa Clausem je značná). Děje se tak až 25. prosince ráno. Rybou s bramborovým salátem a cukrovím bychom Francouze možná uctili, ale asi by se tvářili trochu vyjeveně. Oni, na rozdíl od nás, jdou 24. prosince večer nejprve na mši, tu si „rychle odbydou“ a pak celá rodina zasedne – nejlépe na několik hodin – ke stolu, kde se prý servíruje tolik chodů, kolik je měsíců v roce. No považte a počítejte sami – na slavnostní tabuli se objevují: šneci, čerstvé ústřice, uzený losos, smažená husí játra, pečená krůta či krocan často s nádivkou z jedlých kaštanů, sýry, ovoce, zelenina, buche de Noël (sladký moučník, připomínající naši roládu, doprovázený i marcipánovými figurkami), čokoláda, aperitiv, víno, šampaňské a další speciality v závislosti na rodinných či krajových zvyklostech. Upřímně řečeno, ani se nedivím, že fr. kuchyně je od r. 2010 zapsána na seznam nemateriálního kulturního dědictví Unesco.

K tradičním vánočním rituálům pro naše francouzštináře patří už po mnoho let příprava čokoládového fondue. Ti nejmladší – šesťáci – jsou zvědaví, ještě to nezažili. Ti starší již vědí. Všichni se ale vždy těší.

Tento pokrm neměl původně s čokoládou nic společného. Vznikl v Alpách. V zimě byli tamní horalé kvůli sněhu často odříznuti od okolního světa, a proto odkázáni na vlastní zásoby. Ponejvíce to byli pastýři, o mléko, sýry a máslo neměli tedy nouzi. A tak vzniklo fondue – sýr roztavený nad ohněm. Nárok na tento vynález si po staletí činí jak Francouzi, tak Švýcaři. Kdo ví? Důležité je, že se s tímto pokrmem setkáme dnes prakticky všude a to v mnoha podobách. Konzumuje se např. fondue sýrové, masové, čokoládové…

U nás ve škole to probíhá docela jednoduše. Děti si místo učení přinesou různé ovoce např. čerstvé banány, jablka, jahody, výjimkou nejsou ani kompoty či dokonce bonbony marshmallow. Ve speciálním litinovém kotlíku rozehřejeme ještě speciálnější čokoládu a pak už do ní jen vše namáčíme a mlsáme. K tomu popíjíme horký čaj, ochutnáváme také donesené vánoční cukroví, povídáme si. Přála bych vám tu blaženou atmosféru zažít. Nad jedním malým upatlaným kotlíkem se najednou shlukneme a jsme spolu víc, než kdy jindy. A o tom by přece vánoční svátky měly být především.

Joyeux Noël et bonne année 2019!

Zpět

Nepřehlédněte

  • Den otevřených dveří 19. 2. 2025
  • Zájezd do Rakouska: 20. - 23. květen 2025
  • 12. studijně - poznávací zájezd do Francie
  • Zájmové kroužky
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

St 19. února 2025
Den otevřených dveří, 8:00 - 11:40

Po 24. února - ne 2. března 2025
Jarní prázdniny

So 8. března - so 15. března 2025
Lyžařský kurz

Čt 3. dubna - pá 4. dubna 2025
Zápis do 1. tříd

Po 7. dubna 2025
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 14. dubna 2025
Pedagogická rada, 14:15 h

Čt 17. dubna 2025
Velikonoční prázdniny

Pá 18. dubna 2025
Státní svátek

Po 21. dubna 2025
Státní svátek

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK Digitalizujeme školu

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign