Aktuality
Alespoň pro děti. Zejména pro francouzštináře. Všechny, bez výjimky. Poslední předvánoční hodiny si totiž bez této speciality už neumíme představit.
V minulých letech jsme ale k našemu tradičnímu „fondue kotlíku,“ tedy ke speciální čokoládě pomalu rozpouštěné v litinové nádobě, přidali ještě další dvě delikatesy, a to horkou čokoládu a čokoládovou pěnu neboli „mousse au chocolat.“
Na internetu najdete bezpočet receptů na nápoj i pěnu. My máme takové, které nezaberou více než 1 vyučovací hodinu. Ingredience? Kvalitní čokoláda, mléko, smetana, vejce, třtinový cukr a pár dochucovadel. Dodržet postup, nic neuspěchat, neošidit. A pak už jen požitkářsky mlsat.
Horkou čokoládu ochutnáváme hned, jaképak otálení, když to tak voní. Ale pěnu je dobré dát nejlépe přes noc takříkajíc k ledu. Tedy ne úplně, do lednice postačí. Druhý den má konzistenci zmrzliny a je... No, i výborná je slabý výraz. Déle než den ale nevydrží. Pokaždé je jí dost nejen pro děti, ale i rodičům na ochutnávku. Málokterý rodič se ale pěny skutečně dočká, cestou domů prý nějak záhadně z krabiček mizí...
A naše oblíbené fondue? Zavedli jsme tento zvyk před mnoha a mnoha lety a doposud ještě nikoho neomrzel. Průběh je pokaždé podobný. V litinovém kotlíku rozpustíme speciální čokoládu, hlídáme, aby se nesrazila do hrudek, a pak do ní namáčíme všechno možné ovoce, převážně čerstvé, nechybí však ani sušené, kandované či kompotované.
Nad kotlíkem se děti nedočkavě shluknou do chumlu jako ovečky. Z hrnečků voní čaj, slepené prsty a opatlané pusy jsou více než výmluvné. Vládne zde blaženost a nějaký zvláštní druh sounáležitosti. Je nám dobře. Tak nějak obyčejně a prostě, jak by asi lidem na Vánoce mělo být. Zkuste to také. Na chvíli se zastavit a být spolu. A nejen o svátcích. Rozjímat můžete nad fotografiemi na www.rajce.net pod heslem tygrousek.
Mnoho zdraví a štěstí do nového roku vám tímto přejí francouzštináři z 21. ZŠ Plzeň.