MENU

Aktuality

Zpět

Byli jsme tak blízko!
Publikováno 27. 09. 2016, autor Mgr. Hana Birková

8. 6. 2016 se třídy 8.C a 8.A s p. učitelem Hautem, paní učitelkou Birkovou a Šanovcovou vypravily do jedné z našich dvou jaderných elektráren - do Temelína. Exkurzi nám domluvila maminka žáka Jana Hanzlíčka z 9.C. Jak to celé začalo?

V osm hodin ráno jsme autobusem vyrazili směrem na České Budějovice. V autobuse panovala veselá a uvolněná nálada, děti měly radost, že mohou se spolužáky zase někam vyjet. První zastávkou byl Týn nad Vltavou. Malebné, klidné městečko, vzdálené asi 5 km od jaderné elektrárny. Po krátké procházce do historie před místním kostelem (děti měly určovat stavební slohy přilehlých budov a zjistit, která významná osobnost v Týně nad Vltavou zemřela) dostaly děti rozchod, aby si mohly prohlédnout náměstí a samozřejmě nakoupit občerstvení a suvenýry. Kolem půl dvanácté jsme vyrazili do Jaderné elektrárny Temelín.

V bývalém zámečku, kde se nyní nachází informační centrum JE Temelín nás vřele přivítali a uvedli do kinosálu. Spokojeně jsme se usadili (někteří vzápětí usnuli) a byli jsme připraveni přijímat informace o JE. Paní průvodkyně dávala dětem během svého pěkného a srozumitelného výkladu kontrolní otázky, aby se přesvědčila, že ji poslouchají. Přednáška probíhala formou různých prezentací, animací a názorných pomůcek tak, aby děti většině informací porozuměly a věci snadno pochopily. Asi nejoblíbenější částí 60 minutové přednášky byl krátký animovaný film o panu Cvrčkovi, který stále hledal nejvhodnější zdroj energie, až přišel na to, že ideální zdroj energie je mix všech zdrojů energie využívaných dle našich potřeb a podmínek, tj. vodní, větrné, solární, tepelné i jaderné elektrárny.

Druhou částí exkurze byla návštěva expozice zaměřená na jadernou energii. Na interaktivních panelech si žáci mohli vyzkoušet jak pracují různé typy strojů. Oblíbeným modelem byl model reaktoru, kde si mohli žáci vyzkoušet přehřát reaktor tak, aby simuloval výbuch. A čemu že jsme byli tak blízko? Samotnému areálu JE. Dětem do 15 let je z bezpečnostních důvodů zakázán vstup za plot elektrárny, tudíž jsme se nemohli dotknout chladících věží a ani navštívit skutečný provoz elektrárny. Ale i tak jsme odjížděli domů s velkým množstvím informací o JE Temelín a vším, co se kolem ní točí. Nabyté poznatky jsme pak využili v pracovních listech při zpáteční cestě autobusem. Někteří z nás se možná se střední školou za plot JE podívají v rámci výuky nebo navštíví JE soukromě. V každém případě se exkurze vydařila a těšíme se na další.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign