MENU

Aktuality

Zpět

Velikonoce bez beránků? Ani nápad!
Publikováno 21. 03. 2017, autor Mgr. Jitka Králová

Jaro! Konečně je tady, od včerejška to platí i kalendářově. Většina z nás ho má spojené s teplem, sluníčkem, probouzející se přírodou, možná i s jarním úklidem, ale hlavně s činorodostí, pohybem, barvami, vůněmi, s Velikonoci. A na ty si letos počkáme až do poloviny dubna. S dětmi z 6.A jsme se ale rozhodli, že si to čekání zkrátíme a s některými tradičními symboly Velikonoc se seznámíme už trochu v předstihu.

A tak už jsme se minulý týden pustili do vajíček – cibuláčků, dnes jsme pekli beránky a na příští týden chystáme pletení pomlázek.

Pečení beránků. Děti nadšeně obsadily školní kuchyňku a netradiční „výtvarka" mohla začít. Klasické piškotové těsto jsme ale nahradili poněkud netypickým těstem tvarohovým. Nemotornými prstíky jsme tvořili nejprve kuličky, pak válečky a z nich potom minišnečky, které jsme kladli volně k sobě na plech vyložený pečícím papírem. Dle fantazie dětí pak vznikaly beránky, srdíčka, kytičky i jiné tvary.

Děti si evidentně práci užívaly. Smály se, živě debatovaly nad vlastnostmi těsta, potajmu ho - i přes varování - uždibovaly (ale ruku na srdce, kdo z nás někdy odolal pokušení ochutnat jakékoliv sladké těsto?), netrpělivě seděly na bobku před oběma troubami a nadšeně komentovaly "vyskakování" a zlátnutí svých výtvorů.

Výsledek byl více než zdařilý. Olepené prsty a pusy bílé od cukru, ale hlavně poloprázdné krabičky (záhy po dopečení!) byly více než jasným důkazem, že se vše podařilo, jak mělo. Nemluvě o tom, že některé beránky už neabsolvovaly ani cestu dolů do šatny, natož pak domů rodičům na ochutnání.

Výtvarky, kdy se „něco dělá,“ nejen sedí a kreslí, děti baví. A vůbec nevadí, že naše výtvory nejsou vždycky dokonalé. Víme, že tvořit hezké věci lze prakticky z čehokoliv. Důležité je být spolu, navzájem sdílet radost z tvoření, zážitky, výsledky. Skoro nic nás to nestojí, ale přitom právě tohle všechno má pro nás velkou cenu.

Tvořte také, určitě vás to někam posune. Inspiraci naleznete na www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign