Aktuality
Umíte si představit Vánoce bez sladkostí, cukroví a čokolády? Těžko. A co by to bylo za svátky, kdybychom si v rámci posledních hodin francouzštiny nedopřáli naši specialitu – čokoládové fondue. Nepamatuji si již, kdy jsme tento zvyk zavedli, ale zcela jistě vím, že se ještě nenašla jediná skupina, která by si tuto francouzsko-švýcarskou delikatesu nechala ujít.
Scénář je pokaždé stejný. Litinový kotlík, líh od fyzikářů, zápalky, vyprávění o tom, jak se nám jednou podařilo „ožehnout“ třídní knihu (právě při zapalování kotlíku), speciální čokoláda, zalévání hrnečků s čaji, ochutnávání cukroví, dárky, koledy... zkrátka pohoda.
Děti rozehřívají čokoládu očima, namačkané v hloučku vedle sebe. V klíčový okamžik dychtivě namáčejí do čokolády ovoce čerstvé, kandované, zavařené, sušené, marshmallowny i medvídky Haribo. Tatam je všechna nevraživost, hádky, pošťuchování. Nad kotlíkem vládne blaženost. Pokaždé odcházím trochu stranou, fotím a užívám si atmosféru, která zde vládne jen 1x za rok. Ne že by nám v jiných hodinách nebylo dobře, pohodových hodin máme dostatek, ale tyto chvíle jsou prostě jiné, něčím výjimečné.
Zářící oči, ušmudlané pusy i prsty, stůl pokapaný čokoládou. Mlsáme, usmíváme se, je nám dobře. Všichni to víme a ten pocit pospolitosti a pohody si moc užíváme.
Mlsejte a užívejte si i vy. Nejen čokoládu, ale i nadcházející svátky, vědomí sounáležitosti s těmi, kdo vás mají rádi a vy máte rádi je, mějte krev v žilách, chuť do života, hlad a žízeň po všem, co vás posune kupředu byť jen o kousek, ať vás neopouští zdraví, štěstí, humor, optimismus. Třeba na vás přeneseme trochu pohody fotografiemi na www.rajce.net pod heslem tygrousek. Mnoho štěstí do nového roku přejí francouzštináři z 21. ZŠ Plzeň.