MENU

Aktuality

Zpět

Vánoční tvoření v Národopisném muzeu
Publikováno 14. 12. 2016, autor Mgr. Jitka Králová

V posledním předvánočním týdnu využilo hned několik tříd naší školy nabídku plzeňského Národopisného muzea k vánočnímu tvoření pro žáky. Třída 6.A si různé tradiční i netradiční výtvarné techniky vyrazila vyzkoušet v úterý 13. prosince.

Oproti předchozím rokům muzeum tentokrát rozšířilo program na celou 1,5 hodinu a dalo k dispozici i další výstavní prostory vhodné pro pořádání takovýchto akcí pro školy. Hned po příchodu nás čekal krátký úvod na téma, co je to vůbec advent, jaké znají děti vánoční tradice či co doma dodržují v tomto období za zvyky (pouštění ořechových lodiček, krájení jablka na hvězdičku, lití olova či vosku, zdobení stromečku, šupinka pro štěstí pod talíř atd.). Následně jsme sami přihlíželi lití olova do vody. Diskuse nad vzniklými tvary byla docela legrační, někdo viděl v malých kouscích olova jezdce či rytíře koni, jiný větvičku ze stromu. Pravdou je, že vzniklé tvary byly hodně abstraktní a veskrze pichlavé.

Následovalo tvoření jmenovek k dárkům pomocí malých tiskátek s motivy sněhových vloček. Dále ubrousková technika neboli decoupage na bílé kamínky, dekorování šišek, drátkování (hvězdičku ze silnějšího drátku jsme omotávali slabším drátkem s navlečenými korálky), vystřihování ozdob např. z korku či z látek, odlévání a barvení svíček, lovení „nejen zlatých“ rybek ve starých neckách, nákupy krásných „hand-made“ dárků, perníčků, bylinek apod.

Čas nám rychle plynul. Děti byly nadšené, že si domů odnášejí krásné, vlastnoručně vyrobené dárky pro své blízké, já a následně i kolegyně jsme zase ocenily, že se děti naučily něco nového, navíc v příjemném prostředí a s pomocí naprosto jednoduchých a běžně dostupných materiálů (kamínky, šišky, drátky, korálky...).

Všichni lektoři a lektorky byli velmi trpěliví, ochotní, vstřícní, dětem se maximálně věnovali. Do Národopisného chodíme s dětmi pravidelně na různé akce a vždy jsou připraveny velmi hezky. Muzeu za to patří velký dík. Do budoucna sem určitě zavítáme znovu a velmi rádi.

Fotografie jsou ke zhlédnutí tradičně na www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign