MENU

Aktuality

Zpět

Tábor LBV
Publikováno 23. 05. 2017, autor Jitka Štěpánová

Tábor LBV u Chamu věnovaný poznání místní přírody s důrazem na ekosystém vodních toků. Tábor byl realizován ve dnech od 3. 5. 2017 do 5. 5. 2017 a zúčastnilo se ho celkem 10 žáků ze sedmých tříd naší školy a 22 žáků partnerské školy v Bad Kötzting.

Program tábora byl velice pestrý. Žáci si nejen pomocí připravených her a družby s německými žáky upevnili své jazykové znalosti, ale i se seznámili s přírodou okolo mlýna, ve kterém byl tábor situován.

Po příjezdu do tábora LBV (Landesbund für Vogelschutz in Bayern e. V.) se žáci seznámili pomocí několika her a zabydleli se ve společné místnosti. Jazyková bariéra nezabránila našim žákům v hledání nových přátel a již po prvních 20 minutách probíhala mezi žáky obou škol zajímavá konverzace v němčině, doplňovaná anglickými slovíčky a výraznou gestikulací.

Po obědě byli všichni žáci rozděleni do 3 skupin, každá s jiným programem. První skupina se vydala poznávat a sbírat byliny. Druhá skupina zkoumala strukturu řeky a v brodících kalhotách si vyzkoušela vodní proud na „vlastní kůži“. Poslední skupina žáků pomocí binokulárů zkoumala malé živočichy žijící ve vodním toku. Všechny skupiny se následně prostřídaly v programech. Nasbírané byliny žáci použili pro přípravu večeře. Obzvlášť vydařené byly bylinkové omáčky, smoothies, bylinková limonáda a bylinkové těsto, které se opékalo později večer na ohni.

Druhý den na žáky čekal opět bohatý program. Po snídani byly žákům rozdány souřadnice s jednotlivými úkoly. Žáci ve skupinkách měli pomocí GPS navigace najít tyto souřadnice a splnit zadané úkoly s přírodovědnou tématikou. Po tomto GPS rally se utvořily dvě skupiny. Jedna šla zkoumat plankton pod mikroskopy a druhá tvořila lampičky z přírodních materiálů. Obě skupiny se následně prostřídaly. Po vydatném obědě jsme se vydali zkoumat svoji ekologickou stopu. Na příkladech a na teoretické hře jsme si ukázali, jak můžeme svoji ekologickou stopu přizpůsobit tak, aby byla šetrnější k životnímu prostředí a spravedlivá k ostatním obyvatelům naší planety. Poté následovala poučná přednáška o bobrech. Děti si také vyzkoušeli změřit šířku a hloubku řeky. Jako večerní program byl nachystaný táborák, soutěž v kreslení obrazů baterkou a stezka odvahy lemovaná našimi vytvořenými lampičkami. Nakonec si děti vytvořili svíčky do skořápek od ořechů. Jejich pouštění po řece romanticky ukončilo poslední společný večer.

Třetí a tedy poslední den tábora byl opět kreativní. Žáci se naučili vyrobit si vlastní balzám na rty, prášek na čištění zubů a tetování. Tuto přírodní kosmetiku značky „handmade“ si mohli odvést domů jako upomínku na tábor. Při výrobě se dozvěděli, k čemu konkrétní složky této kosmetiky slouží, a také, že není vždy pro přírodu ani pro nás nejlepší, sáhnout po prvním produktu z drogerie. Tábor byl ukončen rozlučkou s německými spolužáky, novými kamarády a organizátory tábora.

Ač byl tábor náročný díky bohatému programu a ačkoliv nám počasí nepřálo, děti přijely domů plny zážitků. S nově získanými německými kamarády si stále píší. Celá akce byla velmi vydařená a všichni se těšíme na její opakování v příštím roce.

Fotky z tábora jsou k nahlédnutí v odkazu: https://drive.google.com/open?id=0B6SBG08wC7HleG1HUTczRnZDb28

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign