MENU

Aktuality

Zpět

Lexikon nejen ohrožených druhů strašidel
Publikováno 03. 04. 2017, autor Mgr. Jitka Králová

Také se vám někdy stává, že jste sice zavřeli dveře, ale ony jsou po chvíli lehce natevřené? Či klíče jistojistě položené na poličce u dveří se záhadně „přestěhovaly“ do kapsy bundy? Nabíječka byla v šuplíku krásně smotaná, ale za pár dnů ji vytáhnete s několika uzly? Ponožky jste přece dávali do pračky v párech, tak proč je jich po vyprání několik lichých? Koláč jste pečlivě hlídali, jak tedy může být z jedné strany připálený? Jdete ven na procházku a stále máte pocit, že se na vás někdo dívá, ačkoliv široko daleko není živá duše? Proč se bojíte ve sklepě, i když máte rozsvíceno? A co špatné sny a noční můry? Také je někdy míváte, že?

Může za to naše roztržitost, neopatrnost, zapomnětlivost? Či jen přemíra fantazie? Jak to, že se nám občas dějí věci, které lze jen těžko nějak racionálně vysvětlit?

My v 6.A ale víme, kdo za zmíněné a i jiné neplechy může. Přece strašidýlka, skřítci, víly a další bytosti domácí, městské, lesní, luční, vodomilné... Škodící i pomáhající. A nejen ty z Lexikonu ohrožených druhů strašidel od známé české spisovatelky a výtvarnice V. Klimtové. Ta krásně sesumarizovala úžasný svět výše uvedených bytostí do několika dílů a my se jimi nechali inspirovat.

V hodinách slohu jsme popisovali strašidýlka, na která věříme, či o kterých si myslíme, že se vyskytují v naší blízkosti. Naše skřítky bychom mohli rozdělit do několika kategorií: domácí, domovní, lesní či přírodní, školní a sportovní. A tady je jejich podrobný přehled:

Skřítci domácí: diana obecná, ničotka domácí – ničí nové látkové, papírové a dřevěné věci, elektráček – způsobuje výpadky elektřiny, zamotálek šuplíkový – baví ho zamotávat nabíječky, kabely a dráty, čepýr vlasatý – rozcuchává, spáleňák troubný – žije v troubě a může za spálená jídla, dirkovníček špinavý;

Domovní: odpadkožrout, šachtář patrový;

Lesní, eko či přírodní: lesní skřítek – chrání lesy, pařízek politikožrout, bermůďák obrovský, lidožravka křovinatá, cockroach, jednorožec zlatý a satan – mají na svědomí špatné a dobré sny;

Školní: vlasáč jýdelňý – v jídelně hází dětem vlasy do jídla, dyktátovník pýsmenný – způsobuje chyby v diktátech či přepisy, sklerotník popletený – našeptává a vymýšlí blbosti, aby popletl dítěti hlavu a ono zapomnělo všechno, co se doma naučilo a začalo říkat a psát také nesmysly, fixožrálek – vysušuje či pije fixy a jejich náplně, fixovník docházecí;

Sportovní – hokejkoškodič – ničí nové hokejky hlavně brankářům.

Smějte se mi nebo ne, ale já osobně na skřítky věřím stejně jako děti. U nás doma se rozhodně vyskytuje několik zášupšáků, možná i jedna či dvě škodolibky, šustilky, postelníčci snoví, 1 malá čarodějnice Adélka a další. Kvůli nim máme život o dost pestřejší. A jak je to u vás doma?

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign