MENU

Aktuality

Zpět

Zbojníci v divadle
Publikováno 27. 06. 2017, autor Mgr. Jitka Králová

Ve čtvrtek 15. června zavítali žáci devátých tříd naší školy do plzeňského Divadla J. K. Tyla na komedii Robin Hood.

Hra měla v Plzni premiéru v roce 2016, režíroval ji Nikolaj P. Penev. Inspirací mu byl nejen román A. Dumase st., který zpracovává historky ze života legendárního anglického zbojníka a jeho družiny, ale i různé literární předlohy včetně původních balad a legend.

Klasický příběh o Robinovi jistě všichni dobře znáte. Odehrává se v době zajetí krále Richarda Lví srdce, tedy na přelomu 12. a 13. století v Anglii. Robin Hood, psanec a zbojník, ale také výborný lukostřelec, přebývá se svou družinou např. Malým Johnem, Willem Scarletem a dalšími v Sherwoodském lese. Vede tudy obchodní cesta. Zbojníci přepadají kupce a šlechtice, bojují s vrchností, zejména se šerifem z Nottinghamu, brání chudé. Robin se seznámí s královou schovankou Marianou, oba se do sebe zamilují. V tom, jak to s Robinem dopadlo, se však různá zpracování liší. Např. film s K. Costnerem v hlavní roli končí klasickým happy endem, jedna z knižních verzí ale naopak tragicky. Dobrý konec mělo i představení, které jsme zhlédli.

Ačkoliv některé kritiky na plzeňské zpracování hry chválou zrovna neoplývaly, provedení pro školou povinné publikum bylo docela zdařilé. Sice nejde o žádné velké drama, jak ho známe z filmů, seriálu, knižní předlohy či jiných divadelních zpracování, ani žádnou složitou dějovou zápletku, přesto se ale děti bavily a vydržely představení sledovat se zájmem až do konce. Možná tomu napomohla ne příliš složitá scéna a jednoduché variabilní kulisy, hudba blízká dětem (např. i s prvky rocku či rapu), parodie na akční filmové scény točené jaksi zpomaleně v bitkách Robina a zbojníků), rytířský turnaj v disciplínách jako je fotbal, zpěv hlavních hrdinů, videoprojekce o bitvách krále Richarda, komunikace s diváky jazykem „náctiletých,“ ale i dobré výkony hlavních protagonistů P. Konáše, A. Procházky, J. Kubátové, M. Švábové, J. Zindulky ml., A. Mohylové, J. Maléře a dalších.

Dopoledne v divadle jsme si moc užili. Těšíme se na další představení pro děti a mládež. Fotografie jsou staženy z oficiálních stránek DJKT.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Dozápis do zájmových kroužků
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 9. září 2024
Třídní aktiv 2. - 9. třídy, 16:30 h

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign