MENU

Aktuality

Zpět

Praga, caput regni
Publikováno 16. 06. 2017, autor Mgr. Jitka Králová

S koncem školního roku se přiblížila i doba výletů. Mile mne překvapil návrh mé třídy 6.A jet do hlavního města Prahy. Zvolili jsme variantu poznávací i zábavnou.

Ač meteorologové hrozili přívalovými dešti, úterý 6/6 probíhalo od rána vcelku poklidně. Na sraz přišli všichni včas, bylo teplo a slunečno. Jako dopravu jsme zvolili komfortní bus, řidič i steward se sice hrozili skupiny dětí, ty ale byly hodnější než hodné. Na Zličíně jsme „hupli“ na metro, které jsme zvládli bravurně, ba i s přestupem. S objednanou a šikovnou paní průvodkyní Andreou jsme se potkali na Hradčanské.

Ta nás odvedla ke vstupu do zahrad pražského hradu. Tam přišlo nečekané zdržení. Než nás a ještě jednu skupinu prošacovali doslova skrz naskrz, uplynula skoro 3/4hodina. Kdo by ale v dnešní době nedbal o bezpečnost, že?

Následoval poměrně bohatý program s mnoha zajímavostmi. Letohrádek královny Anny se střechou, co připomíná obrácený trup lodi, sgrafita na Míčovně, sice moderní, ale tak trochu opuštěná prezidentská rezidence. Následovalo foto s hradní stráží v letních uniformách. Před monumentální katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha byly obvyklé davy, div, že se někdo neztratil. Pak sestup Býčím schodištěm do spodních zahrad a vyslechnout příběh o dvou z okna vyhozených měšťanech Slavatovi a Martinicovi. Romantické zámecké schody, uličky Malé Strany, kostel P. Marie pod řetězem (jedno z míst, kde prý bylo vystaveno tělo zemřelého krále Karla IV). U Lennonovy zdi jsme si povídali o legendárních Beatles. Dále projít kolem Čertovky a vodního kola až pod oblouky Karlova mostu. Ten opět přetékal turisty, ti nám ale nezabránili dotknout se na jednom ze sousoší plastiky s motivem umučeného Jana Nepomuckého a něco si přát. A pak už hurá přes most a Karolinum až na Staroměstské náměstí k budově radnice s orlojem. Poslední příběh o popravě 27 českých pánů a rozloučení s paní průvodkyní.

Krátké vydechnutí a pak přesun Celetnou ulicí k Prašné bráně, Obecnímu domu až k ulici Na Příkopě. Občerstvení a toužebně očekávaný obchod s britskými hračkami Hamleys. Čekalo nás tu zrcadlové bludiště s různými světelnými efekty, křivými zrcadly, domeček se zvláštní „perspektivou“ a další atrakce. Z návštěvy na půl hodiny byla bez problémů hodina, hezké fotky a hlavně spousta zážitků, křiku, smíchu, zkrátka legrace, která k takovému typu zábavy rozhodně patří.

Neúprosný čas nás však již tlačil směrem k domovu. Znovu cesta metrem na Zličín, kde na nás spadlo pár dešťových kapek a opět „žlutý“ bus a stejný řidič i steward jako ráno. Zpáteční cesta uběhla bez problémů. Výlet jsme si opravdu všichni užili. Počasí nám přálo, program plynul bez zádrhelů, nikomu se nic nestalo a příjemných zážitků bylo více než dost.

Fotografie jsou opět k nahlédnutí na www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Dozápis do zájmových kroužků
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 9. září 2024
Třídní aktiv 2. - 9. třídy, 16:30 h

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign