MENU

Aktuality

Zpět

Ve znamení čokolády
Publikováno 29. 12. 2015, autor Mgr. Jitka Králová

Až donedávna jsem si myslela, že gurmáni Francouzi, jejichž jazyk a reálie se na 21. ZŠ učíme, musí být ve spotřebě čokolády na osobu a roční průměr hodně vysoko v evropských hodnoceních. Ale chyba lávky. Vedou prý Švýcaři se spotřebou 12 kg čokolády ročně na osobu, následováni Iry, Brity, Rakušany a Belgičany.

My Češi jsme prý na tom podobně jako Američani či Australani a sníme zhruba 5 – 5,5 kg čokolády ročně (Alespoň pro mne je to i tak hrůzostrašné číslo, povážím-li, že průměrná čokoláda váží 100 - 150 g, museli bychom takových tabulek sníst ročně zhruba 50 a více, to je 1 čokoláda týdně. No uvažte, sníte to?)

Ale nechme tabulky a průměry spát. U nás na 21. ZŠ jsou statistiky rok od roku jasnější. Alespoň v té již výše zmíněné spotřebě čokolády. Ještě se mi prostě nestalo, že by nějací fránináři nechtěli strávit poslední předvánoční hodiny bez společnosti speciality v podobě čokoládového fondue. Speciality, o jejíž původ se dodnes přou Francouzi se Švýcary.

Hodiny probíhají vždy stejně. Litinový kotlík, líh od fyzikářů, zápalky, speciální čokoláda. Pomalý proces rozehřívání, zalévání hrnečků s čaji, ochutnávání toho nejlepšího „maminkovského (ale já jsem pomáhal/a!!!)“ cukroví, krájení ovoce, otázky typu: „Už to je, když už to bude?“

Když je čokoláda správně rozehřátá a děti si do ní namáčejí od ovoce čerstvého po kandované, sušené až po marshmallowny či medvídky Haribo, odcházím pomalu a tiše opodál a fotím. Těžko lze zachytit tu blaženost. Tato atmosféra se odehrává jen 1x za rok. Všichni to víme a všichni si to pokaždé moc užíváme.

Není zde strkání, osočování, hádky... Jen zavřené oči, ušmudlané pusy, i trochu pokapaný stůl, ale vše je pro tu chvíli odpuštěno. Všichni mlsáme ovoce namočené v čokoládě, popíjíme horký čaj, povídáme si o všem možném, pouštíme si u toho nejen fr. koledy. Je nám zkrátka dobře a pocit pospolitosti je téměř hmatatelný.

Google nám sice říká, že v podobě fondue si lze představit hlavně u fr. Švýcarů či savojských Francouzů v kotlíku roztavený sýr, ale i masové kousky v oleji s bagetkou či chlebem, ale pro nás je to jednoznačně čokoláda, ovoce a hlavně ojedinělá atmosféra. Nepamatuji si již, kdy jsme tento zvyk na 21. ZŠ Plzeň zavedli, nicméně přetrvává léta a stále se těší velké oblibě.

Fotografie opět více než výmluvné naleznete tradičně na www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Zájmové kroužky
  • Informace k vydávání obědů do jídlonosiče pro žáky školy
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2025/2026

Zobrazit více

Kalendář

St 3. prosince 2025
Den otevřených dveří, 8:55 - 11:40 - možnost návštěv ve vyučovacích hodinách (2.-4- vyuč. hod.), 15:00 - 18:00 - odpolední program, rozsvícení vánočního stromku, zpívání u stromku

Po 22. prosince 2025 - pá 2. ledna 2026
Vánoční prázdniny

Po 12. ledna 2026
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

So 17. ledna - pá 23. ledna 2026
Lyžařský kurz 7. třídy

Po 19. ledna 2026
Pedagogická rada, 14:15 h

Čt 29. ledna 2026
Konec 1. pololetí

Pá 30. ledna 2026
Pololetní prázdniny

Čt 5. února - pá 6. února 2026
Zápisy do 1. tříd, 14:00 - 19:00 h

So 14. února - pá 20. února 2026
Lyžařský kurz 7. třídy

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK Digitalizujeme školu Obědy do škol 2023 - 2025 Obědy do škol 2025 - 2027

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign