MENU

Aktuality

Zpět

9.A na scénu!
Publikováno 21. 12. 2015, autor Mgr. Jitka Králová

Hodně zajímavou, doslova zážitkovou akci absolvovala v pondělí 21. 12. třída 9.A naší školy. Vsadím se, že až do dneška mnohé z nás vůbec nenapadlo, jak to vlastně může vypadat v divadle z pohledu nikoliv diváka, ale herce či technika.

Technickým zázemím plzeňského Nového divadla nás provázela sympatická slečna, která o divadle jako zaměstnankyně věděla doslova první poslední. Hned od začátku nás zahrnovala nejen technickými pojmy, čísly, ale i různými zajímavostmi. Za 1,5 hodiny jsme divadlo „prolezli“ téměř celé, jen nahoru a dolů po schodech, přes lávky spojující obě budovy, chodbami tam a zpět jsme šli několikrát.

Stávající objekt nahradil technicky již nevyhovující budovu Komorního divadla, stál přes 800 mil. Kč, postaven byl v rekordním čase 2 let u příležitosti projektu Plzeň – evropské hlavní město kultury pro rok 2015, otevřen byl vloni na podzim a prý je to z hlediska bezpečnostních prvků druhý nejbezpečnější objekt v republice. Hned po Temelínu! Má prý také vlastní rezervoár vody pod budovou a náhradní zdroj energie.

Fasáda je natřena zvláštní barvou přimíchávanou do betonu, prý obsahuje hlinky dovezené až z Kanady. Jen to řízení na dálku až z Berlína nám trochu zamotalo hlavu. Trochu mi to připomnělo památné věty astronomů z Apolla 13: Houston, we have a problem!

Zvláštní pocity jsme si zažívali už v šatně, kde jsme si sami věšeli kabáty, namísto abychom je klasicky odevzdali šatnářkám. A co teprve prázdné hlediště pro více než 400 diváků, info o tom, že opona je protipožární a nedá se rolovat či o zvláštních dírkách v obložení stěn sálu. Čím výše, tím se prý otvory zvětšují, údajně to pomáhá akustice sálu. Dostalo nás jeviště. No považte sami, kdo z nás kdy stál na „prknech, co znamenají svět“ a kde zpívala Smetanovu Libuši třeba paní Urbanová? Hodně nás bavilo povídání o tom, jak moc je scéna variabilní, kde sedí třeba nápověda, co je to točna, která má přes 11 m v průměru, či postranní jeviště.

Poté jsme sešli několik pater do suterénních prostor, které ukrývají klece s kulisami a rekvizitami na všechna právě se hrající představení. Když se pak nějaké představení stáhne z repertoáru, putují všechny kulisy do depozitářů na Borech.

Po schodech, lávkách a chodbami s pocity procházení naprostým bludištěm) jsme se dostali do zvláštních prostor Malé scény (těšíme se již nyní, až zde v červnu zhlédneme Probuzení jara). Diváci zde sedí přímo na jevišti, herců se můžete skoro dotýkat. A celý interiér je opět maximálně variabilní. Když prý zde probíhají baletní představení, musí se zvláštní taneční povrch natřít speciálními přípravky. A když prý nejsou k sehnání, natírá se podlaha cukrovou vodou či coca-colou. Neprodraží se potom takové představení?

Ve finále nás čekal zlatý hřeb v podobě baletního sálu s terasou a krásnou, byť deštivou vyhlídkou. Museli jsme se dokonce zout z bot. Ale efekt stál za to. Nástěnná zrcadla a tréninková madla doslova vybízela k různému pózování. Fotografie z těchto prostor jsou naprosto výmluvné. Hodina a půl nám uplynula jako voda. U betonového vajíčka jsme ještě nafotili 2 společné fotky. Prohlídka se nám moc líbila. Vidět divadlo takto byl rozhodně zážitek a pro mnohé možná i malý vánoční dárek.

Fotografie jsou k prohlédnutí opět na: www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign