MENU

Aktuality

Zpět

Tajemné zkratky EN2 L3? Nikoliv! Jen lekce o francouzské kuchyni.
Publikováno 16. 04. 2016, autor Mgr. Jitka Králová

V rámci výuky Fj. máme takový zvyk, že když skončíme jednu lekci, napíšeme si na ni shrnující opakovací test, nic netypického. Nenásleduje však žádná odpočinková pauza, ale představení si nové lekce, aby žáci věděli, co je vzápětí čeká.

Před 2 měsíci to ale byly smíšené pocity. „Cože, nejdelší lekce celé knížky? OMG!“ Pauza, listování stránkami, přemýšlení, dotazy. „Potraviny, jídlo, fr. kuchyně? Budeme vařit? Jo? Supeeeer!“ No vidíte, a dnes, lekce skončena, testy napsány, vyzkoušeno několik fr. receptů. A navíc úspěšně.

Je pravda, že už v minulosti jsme několikrát vařili. Fr. quiche neboli nízký koláč z křehkého těsta naslano. Něco takového, jako můžete v jakýchkoliv obměnách zakoupit v plzeňské Tartelette na nám. Republiky. Pak také krevety, různé polévky, čokoládové fondue atd.

Nyní přišly s nápady samy děti. Času jsme měli vždy dost málo, 45 minut, max. s přestávkou. Proto jsme zvolili recepty nenáročné, ale chutné. S oběma třídami, které právě onu zmíněnou lekci o fr. kuchyni probíraly, tedy s 8.A a B jsme se pustili do fr. cibulové polévky se sýrem, následně do horké čokolády a čokoládové pěny a s 8.B navíc do sýrového fondue.

Vždy jsme vše zvládli uvařit, ochutnat, i po sobě uklidit. Prozradíme vám pár „fíglů.“

U cibulačky musíte dbát na stav restované cibule. Nesmí být „ani moc, ani málo,“ jinak to prostě není ono. A také do ní nezapomeňte osmažit bagetku či obyčejný rohlík. Je to „ňamina,“ jak prohlásily děti. Horká, sytá, dobrá.

Horká čokoláda i čokoládová pěna – vše se vaří a rozpouští v páře. Můžete také klidně smíchat hořkou i bílou čokoládu. Jen na čokoládovou pěnu si musíte pár hodin počkat, než vám ztuhne v ledničce. Ale to jsme vždy vyřešili tak, že jsme tento recept tvořili v úterý ráno, vše dali do lednice a ten den v rámci odpoledního vyučování už jsme mlsali. Pravda, za souhlasu paních učitelek na VV.

A co se týče sýrového fondu. Ani jsme nepotřebovali ten náš „vánoční kotlík.“ Vše se stejně jako již zmiňovaná čokoládová pěna rozpouští ve vroucí vodní lázni. A nepoužili jsme žádné polotovary, ale opravdové švýcarské sýry v kombinaci: mladá Gouda a Maasdamer. Neopomněli jsme mj. přidat česnek a také trochu muškátového oříšku. A pak už jsme jen do sýrové směsi namáčeli bagetky či vařené brambory. Pokud jste někdy lyžovali v savojských Alpách a ochutnali tzv. raclette, může vám to náš recept připomínat.

Dál už můžu jen dodat, že jsme se samozřejmě také naučili, jak vše říci francouzsky: on a coupé de l´oignon et de la baguette en morceaux, on a rapé du fromage, on a fait bouillir du bouillon etc.

Všechny to moc bavilo. A všem nám to vždy moc chutnalo. Už teď máme v plánu další recepty, např. Tarte tatin neboli převrácený jablkový koláč, Phare breton, bretaňský nákyp atd.

Fotografie na www.rajce.net pod heslem tygrousek jsou opět více než výmluvné. Třeba vás navnadí na vyzkoušení si nějaké té naší fr. speciality. Bon appétit, tedy již předem: dobrou chuť!

Zpět

Nepřehlédněte

  • Den otevřených dveří 19. 2. 2025
  • Zájezd do Rakouska: 20. - 23. květen 2025
  • 12. studijně - poznávací zájezd do Francie
  • Zájmové kroužky
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

St 19. února 2025
Den otevřených dveří, 8:00 - 11:40

Po 24. února - ne 2. března 2025
Jarní prázdniny

So 8. března - so 15. března 2025
Lyžařský kurz

Čt 3. dubna - pá 4. dubna 2025
Zápis do 1. tříd

Po 7. dubna 2025
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 14. dubna 2025
Pedagogická rada, 14:15 h

Čt 17. dubna 2025
Velikonoční prázdniny

Pá 18. dubna 2025
Státní svátek

Po 21. dubna 2025
Státní svátek

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK Digitalizujeme školu

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign