Aktuality
V rámci výuky Fj. máme takový zvyk, že když skončíme jednu lekci, napíšeme si na ni shrnující opakovací test, nic netypického. Nenásleduje však žádná odpočinková pauza, ale představení si nové lekce, aby žáci věděli, co je vzápětí čeká.
Před 2 měsíci to ale byly smíšené pocity. „Cože, nejdelší lekce celé knížky? OMG!“ Pauza, listování stránkami, přemýšlení, dotazy. „Potraviny, jídlo, fr. kuchyně? Budeme vařit? Jo? Supeeeer!“ No vidíte, a dnes, lekce skončena, testy napsány, vyzkoušeno několik fr. receptů. A navíc úspěšně.
Je pravda, že už v minulosti jsme několikrát vařili. Fr. quiche neboli nízký koláč z křehkého těsta naslano. Něco takového, jako můžete v jakýchkoliv obměnách zakoupit v plzeňské Tartelette na nám. Republiky. Pak také krevety, různé polévky, čokoládové fondue atd.
Nyní přišly s nápady samy děti. Času jsme měli vždy dost málo, 45 minut, max. s přestávkou. Proto jsme zvolili recepty nenáročné, ale chutné. S oběma třídami, které právě onu zmíněnou lekci o fr. kuchyni probíraly, tedy s 8.A a B jsme se pustili do fr. cibulové polévky se sýrem, následně do horké čokolády a čokoládové pěny a s 8.B navíc do sýrového fondue.
Vždy jsme vše zvládli uvařit, ochutnat, i po sobě uklidit. Prozradíme vám pár „fíglů.“
U cibulačky musíte dbát na stav restované cibule. Nesmí být „ani moc, ani málo,“ jinak to prostě není ono. A také do ní nezapomeňte osmažit bagetku či obyčejný rohlík. Je to „ňamina,“ jak prohlásily děti. Horká, sytá, dobrá.
Horká čokoláda i čokoládová pěna – vše se vaří a rozpouští v páře. Můžete také klidně smíchat hořkou i bílou čokoládu. Jen na čokoládovou pěnu si musíte pár hodin počkat, než vám ztuhne v ledničce. Ale to jsme vždy vyřešili tak, že jsme tento recept tvořili v úterý ráno, vše dali do lednice a ten den v rámci odpoledního vyučování už jsme mlsali. Pravda, za souhlasu paních učitelek na VV.
A co se týče sýrového fondu. Ani jsme nepotřebovali ten náš „vánoční kotlík.“ Vše se stejně jako již zmiňovaná čokoládová pěna rozpouští ve vroucí vodní lázni. A nepoužili jsme žádné polotovary, ale opravdové švýcarské sýry v kombinaci: mladá Gouda a Maasdamer. Neopomněli jsme mj. přidat česnek a také trochu muškátového oříšku. A pak už jsme jen do sýrové směsi namáčeli bagetky či vařené brambory. Pokud jste někdy lyžovali v savojských Alpách a ochutnali tzv. raclette, může vám to náš recept připomínat.
Dál už můžu jen dodat, že jsme se samozřejmě také naučili, jak vše říci francouzsky: on a coupé de l´oignon et de la baguette en morceaux, on a rapé du fromage, on a fait bouillir du bouillon etc.
Všechny to moc bavilo. A všem nám to vždy moc chutnalo. Už teď máme v plánu další recepty, např. Tarte tatin neboli převrácený jablkový koláč, Phare breton, bretaňský nákyp atd.
Fotografie na www.rajce.net pod heslem tygrousek jsou opět více než výmluvné. Třeba vás navnadí na vyzkoušení si nějaké té naší fr. speciality. Bon appétit, tedy již předem: dobrou chuť!