MENU

Aktuality

Zpět

Solnohrad je hlavní město Solnohrad
Publikováno 15. 06. 2016, autor Mgr. Ivana Šanovcová

jak se praví v jedné z povídek E. E. Kische. O tom se přesvědčili žáci 2. stupně, kteří se ve dnech 18. – 20. května 2016 zúčastnili studijně poznávacího zájezdu do Salcburska.

Jako první jsme navštívili interaktivní Muzeum technologie a budoucího vývoje Ars Electronica Center. V Linci. Zhlédli jsme zde mimo jiné prezentaci Hluboký vesmír. Pomocí 3D brýlí, které nám zapůjčili u vchodu do sálu, jsme se ocitli v dalekém vesmíru. Také muzeu jsme si mohli vyzkoušet moderní technologie a vytvořit si vlastní názor na přínos některých z nich pro lidstvo. Po prohlídce muzea jsme se prošli městem kolem nejvýznamnějších památek.

Poté jsme se přemístili do Salzburgu. Nejprve jsme si společně prohlédli historické jádro města, které je zařazeno na seznam UNESCO (dóm sv. Ruperta a Virgilia, benediktinský kostel sv. Petra, rodný dům W. A. Mozarta, prošli jsme si Getreidegasse,...). Žáci měli možnost procvičit si jazykové dovednosti při nákupu suvenýrů a občerstvení.

Druhý den, po výborné snídani, jsme jeli do Obersalzbergu, místa, kde měli za 2. světové války své vily Hitler a další nacističtí prominenti. Místním autobusem jsme vyjeli po úzké silnici pod horu Kehlstein a pak speciálním výtahem ve skále až na nejvyšší bod, kde stojí tzv. Kehlsteinhaus – horská rezidence, kterou dostal Hitler jako dar ke svým 50. narozeninám. Přestože po vystoupení z výtahu nás čekala místo výhledu hustá mlha, byl to pro nás hluboký zážitek, mimo jiné i proto, že tady bylo plno sněhu. Po návratu do Obersalzbergu jsme navštívili muzeum, věnované nacistické diktatuře, Hitlerovi a 2. světové válce. Nejpůsobivější byla asi prohlídka rozsáhlého podzemního krytu.

V poledne jsme byli zpátky v Salzburgu a další dvě a půl hodiny jsme strávili v salzburském skanzenu, největším muzeu lidové architektury v Rakousku. Projeli jsme se místním vláčkem a prohlédli si jednotlivé objekty.

Poté jsme přejeli do centra města a projeli se lodí po řece Salzach s možností spatřit unikátní stavby po obou březích. Silně pršelo, a tak jsme se těšili na návrat do penzionu Sommerauer v Halleinu, kde jsme byli ubytovaní, a také na skvělou večeři, kterou nám po oba dva dny připravili majitelé penzionu. Kdo chtěl, mohl si zaplavat v krytém vyhřívaném bazénu.

V pátek jsme se nasnídali, sbalili věci, opustili penzion a vyjeli do Hallstattu, kouzelného městečka na břehu stejnojmenného jezera, které proslulo těžbou soli.

Vyjeli jsme lanovkou na horu Salzberg a pak jsme ještě vystoupali ke vchodu do dolu. V solném dole jsme se seznámili s těžbou soli, která zde probíhá už od pravěku, halštatskou kulturou, viděli jsme 3 000 let staré dřevěné schodiště. Velkým zážitkem byla jízda na dvou skluzavkách a závěrečná cesta vláčkem ze solných dolů. Pak následovala společná prohlídka města Hallstattu s návštěvou místního hřbitova, kde je unikátní kostnice. Poslední zastávka našeho zájezdu byla v lázeňském městečku Bad Ischl, oblíbeném letovisku císařovny Sissi. Viděli jsme císařskou vilu, letní sídlo císařské rodiny, ve které bylo podepsáno vyhlášení války Srbsku a byla tak zahájena 1. světová válka.

Domů jsme se vrátili obohaceni o spoustu poznatků a zážitků.

Pokud si chcete prohlédnout další fotografie, najdete je na: https://www.flickr.com/photos/131585277@N08/sets/72157668946061246.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Dozápis do zájmových kroužků
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 9. září 2024
Třídní aktiv 2. - 9. třídy, 16:30 h

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign