Aktuality
V rámci nedávno proběhnuvšího Evropského dne jazyků (26. 9.) si třída 8.A vyzkoušela kromě různých jazykových kvízů a soutěží také uvařit některá jídla typická pro Francii a Německo, tedy země, jejichž jazykům se žáci již třetím rokem učí. Znalost reálií (tedy i kulinářských zvyklostí a specialit) je přece součástí výuky každého cizího jazyka, tak proč to nezkusit v praxi?
Francouzštináři si vybrali osvědčený cibulový quiche, tedy koláč typický pro Alsasko-Lotrinsko, region na hranicích Francie a Německa. Němčináři se bez bázně pustili hned do 4 pokrmů jako byl „curry wurst, eintopf – polévka, tyrolské gröstle a schmaren – trhanec.“
Z kuchyňky se linula směsice vůní, většinou se vše dařilo, děti si dávaly navzájem ochutnat... Jedinými malými vadami na kráse bylo to, že s konzumací „cibuláku“ jsme museli počkat až do druhého dne (tak byl horký a prakticky nekrájitelný) a dívky němčinářky zvolily pro trhanec špatnou pánev a schmaren se jim připálil. Vzaly si tedy zbylé těsto domů a další den už si všichni pochutnávali na trhanci „domácím.“
Časově bychom se samozřejmě do 1 vyučovací hodiny nevešli, proto jsme kuchtili při odpolední výtvarce. Ochotně pomohla i paní učitelka Strejcová, vyučující Nj. Určitě si něco podobného rádi v budoucnu zopakujeme, fránináři mají již naplánovaný tzv. Far breton, bretaňský koláč z palačinkového těsta doplněný zapečeným ovocem.
Fotografie jsou opět výmluvné a najdete je na známé adrese: www.rajce.net pod heslem „tygrousek.“
A co vy, zkoušíte doma také někdy „zahraniční“ speciality?