MENU

Aktuality

Zpět

Vánoce bez fondue? Ani nápad!
Publikováno 29. 12. 2014, autor Mgr. Jitka Králová

Co by to bylo za poslední předvánoční týden školy, kdyby si většina francouzštinářů nedopřála – tradičně – čokoládové fondue? To by prostě nebylo ono, na tom se shodnou téměř všechny děti bez výjimky. Nepamatuji si již, kdy jsme tento zvyk na 21. ZŠ Plzeň zavedli, nicméně přetrvává léta a stále se těší velké oblibě.

A jak to konkrétně probíhá? Většinou v poslední předvánoční hodinu Fj. si děti místo učení přinesou hrníčky na čaj, talířky a vidličky, ale hlavně ovoce – např. čerstvé banány, jablka, hrušky, jahody, kompotované mandarinky, ale také třeba cukroví, medvídky Haribo či bonbony marshmallow. Litinový kotlík naplníme moc dobrou mléčnou čokoládou vyrobenou v nejmenované plzeňské cukrárně, rozehřejeme a pak už jen namáčíme, mlsáme, popíjíme k tomu čaj, povídáme si, pouštíme si u toho fr. koledy a je nám zkrátka fajn.

K tomu samozřejmě patří i ochutnávka domácího cukroví, kterému paradoxně Francouzi moc neholdují, ale k naší provenienci patří, drobné dárky, přáníčka. Ale hlavně klid, žádný spěch, naprostá pohoda, uvolněná atmosféra.

Souhlaste se mnou či ne, ale k francouzským reáliím fondue prostě patří. Vždyť i google praví, že fondue je původně pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm, pocházející ze Savojska a francouzské části Švýcarska. Původ tedy není stoprocentně vyjasněn, neboť jak Švýcarsko, tak i fr. Savojsko si dělají nároky na vynález pokrmu se staletou tradicí, ale nesporným faktem je, že jak švýcarští, tak i francouzští alpští pastýři byli po většinu roku odříznuti od okolního světa. K základním potravinám, které si mohli sami vyrábět, patřil chléb a sýr, takže k vynálezu sýrového fondue nebylo daleko.

Dnešní fondue má mnoho podob. Od onoho původního sýrového, přes masové až k tomu našemu čokoládovému, které si každoročně dopřáváme a patřičně užíváme.

Fotografie opět více než výmluvné naleznete tradičně na www.rajce.net pod heslem tygrousek. Mlsaly třídy 6.C, 7.A, B, 8.A, vyfocená není jen třída 6.C.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Změna cen obědů
  • Zájezd do Rakouska: 20. - 23. květen 2025
  • 12. studijně - poznávací zájezd do Francie
  • Zájmové kroužky
  • Den otevřených dveří - Podrobný program 4. 12. 2024
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

Po 13. ledna 2025
Třídní aktiv, 16:30 h

So 18. ledna - so 25. ledna 2025
Lyžařský kurz

Po 20. ledna 2025
Pedagogická rada, 14:15 h

Čt 30. ledna 2025
Konec I. pololetí

Pá 31. ledna 2025
Pololetní prázdniny

St 19. února 2025
Den otevřených dveří, 8:00 - 11:40

Po 24. února - ne 2. března 2025
Jarní prázdniny

So 8. března - so 15. března 2025
Lyžařský kurz

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign