Aktuality
Žáci 9.B třídy se minulý týden s gustem pustili do dvou nenáročných kuchařských receptů. V rámci výuky franc. jazyka se totiž zrovna probírá všechno možné kolem potravin, kuchyně, receptů, zvyklostí atd. typických právě pro gurmánskou Francii.
Že jsou Francouzi schopní sníst téměř všechno, co se hýbe, je všeobecně známo. Příprava takových pokrmů jako jsou např. žabí stehýnka či vaření hlemýždi však zabere nejenom dost času, ale i nemálo finančních prostředků. Rozhodli jsme se proto pro přípravu 2 nenáročných, dostupných, rychlých a hlavně chutných a typických fr. receptů.
Jako stát z poloviny omývaný mořem a oceánem si země galského kohouta přímo libuje v konzumaci mořských "potvůrek." Proto prvním receptem, téměř výlučně mužsky pojatým, byly krevety, vařené spolu s cibulí, česnekem a bylinkami. Nevěřícné zkoumání těchto zvláštních živočichů (viz. foto) postupně přešlo v nefalšovanou zvědavost a velké těšení se na výsledek. Naučili jsme se krevetky správně oloupat a i když "odpadu" bylo více než chutného růžového potěšení, přesto nám moc chutnaly.
Druhým receptem, kterého se bez bázně zhostily dívky, byl francouzský cibulový koláč, recept zmiňovaný i ve známých televizních kuchařských show. Lehké těsto, podobné tomu na pizzu, se poklade cibulkou, pórkem, zakysanou smetanou a sýrem. Tyto ingredience slibují zaručený chuťový požitek. Koláč byl skutečně výborný. Francouzi jej servírují jako předkrm či s různými obměnami) jako jeden z hlavních chodů.
Pokud si myslíte, že tím naše kulinářské pokusování končí, mýlíte se. Už se moc těšíme na Vánoce, kdy chceme vyzkoušet další specialitu, a to čokoládové či sýrové fondue. "Fránina" nás prostě nejen baví, ale občas nám i chutná.