MENU

Aktuality

Zpět

Historie aneb takoví jsme byli
Publikováno 14. 10. 2010, autor Mgr. Jaroslava Janková

"Pětimiliónový klenot na Slovanské aleji" hlásá titulek v deníku Pravda dne 1. září 1960. O jaký klenot se jedná? No přece o 21. základní školu. Zvedáte obočí v údivu nad pěti milióny? Čtěte raději dál.

"Ředitel školy Adolf Rulc nám včera řekl: "Naše nová devítiletá škola je jednou z největších v Plzni. Je dobře vybavena a budeme v ní učit moderními způsoby práce. Využijeme i magnetofonu, epidiaskopů, filmů a názorných pomůcek. Jsme připraveni též na laboratorní činnost ve fysice, chemii a biologii. Kolektiv učitelů je nadšen do práce při výchově vysoce vzdělaných občanů."

Čtyřpatrová škola na Slovanské aleji má 37 tříd, moderní laboratoře fysiky, chemie a biologie i lékařskou ordinaci. Jsou tu dvě velké tělocvičny s novým nářadím, třídy i chodby jsou vyzdobeny obrazy a květinami. Přibudou ještě dílny a družina. Pět miliónů Kčs stála krásná budova, ve které možná vyrostou, jak to řekl soudruh Rulc, i budoucí astronauti."

Usmíváte se? To je dobře, protože s úsměvem jde všechno lépe, i výchova a vzdělávání dětí. Pojďte s námi nahlédnout do pamětních knih školy.

Slavnostní předání školy se konalo ve středu 31. srpna 1960 v 15 hodin odpoledne. Pro obyvatele sídliště na Slovanech to byl velmi významný den. Před budovou se shromáždili žáci, kteří v této nové škole druhý den zasedli prvně do školních lavic. S nimi přišli na slavnost i jejich rodiče a velký počet plzeňských občanů.

K slavnostní náladě přispěla i další radostná událost. Žáci všech škol v celé republice dostali zdarma učebnice a školní pomůcky.

Prvního září zasedlo do školních lavic 1360 žáků. Hned v prvních dnech po zahájení provozu byla ustanovena na škole pionýrská organizace. Současně byly ustanoveny i společenské organizace KSČ, ROH a SRPŠ. Škola navázala spolupráci s pracovníky Ozubených kol ze Závodů V. I. Lenina a s vojenským útvarem, kteří se stali patrony naší školy.

Učitelé pomáhali při žňových pracích a žáci v podzimních měsících při sběru brambor. Byly vyhlašovány soutěže ve sběru léčivých bylin a druhotných surovin. Nejlepší sběrači druhotných surovin se zúčastnili slavnostního odpichu pionýrské tavby v Závodech V. I. Lenina. Žáci se každý rok zapojili do Soutěže tvořivosti mládeže a velmi dobře reprezentovali svoji školu. Na škole pracovala i řada zájmových kroužků, z nichž nejúspěšnější byly kroužky sportovní a pěvecký kroužek.

Ve školním roce 1964/65 školu navštívila delegace z Erfurtu, která si prohlédla učebny a navázala spolupráci s pěveckým sborem.

Žáci 9. tříd se v Interhotelu Slovan seznamovali se zásadami společenského chování a stolování, měli možnost si prohlédnout také některé pokoje připravené pro cizince.

Pro rodiče je organizována rodičovská univerzita – přednášky o výchovných, zdravotních a jiných problémech dětí, o kterých mohou rodiče s přednášejícím diskutovat.

Od pololetí šk. roku 1966/67 byly na škole zavedeny vždy dvě volné soboty v měsíci. Musel být sestaven nový rozvrh hodin s režimem jedenáctidenního učebního cyklu.

Žáci se zúčastnili výměny prací mezi městy Gera, Wroclav, Leningrad, Plzeň. Nejlepší autoři se mají zúčastnit zájezdu do Německa. V červnu do Gery odjel také pěvecký sbor a jeho členové se na dva dny stali hosty v rodinách žáků německé družební školy. Na oplátku pozvali německé žáky na návštěvu do Plzně.

Zahájení školního roku 1968/69 bylo ovlivněno událostí, ke které došlo 21. 8. Začátek školního roku byl organizačně dobře a včas připraven. Učitelé museli zpočátku překonávat některé překážky hlavně ve vyšších třídách, citlivě reagovali a usměrňovali nálady a názory, s nimiž žáci přicházeli zvenčí.

V zimních měsících se osmáci zúčastňují lyžařského výcviku a čtvrťáci na jaře tráví čtrnáct dní ve škole v přírodě.

Po celý školní rok žáci se svými učiteli navštěvují různá filmová a divadelní představení, výchovné koncerty a besedy. Sami pořádají pro rodiče školní besídky, vystupují při oslavách významných svátků a výročí, reprezentují školu v mnoha vědomostních a sportovních soutěžích.

Hezkou tradicí se stává také slavnostní předávání občanských průkazů patnáctiletým žákům školy.

Ve spolupráci se školní lékařkou jsou pořádány odděleně pro chlapce a pro dívky přednášky Výchova k rodičovství, doplněné filmem.

Poslední dny června šk. roku 1980/81 byly ovlivněny nejen blížícím se koncem školního roku, ale situací související s přestěhováním 4. ZDŠ s rozšířeným jazykovým vyučováním na naši školu. Čilý ruch panoval v obou školách a balíky plné pomůcek, knih, učebnic, ale i zařízení a nábytku plnily postupně prostory naší budovy. Co práce čekalo na vyučující obou škol!

Od školního roku 1981/82 je Jednadvacítka základní školou s rozšířenou výukou jazyků. Vedle standardních tříd na škole pracují ještě třídy jazykové. Ruský jazyk se v těchto třídách začíná učit ve třetím ročníku a žáci jsou přijímáni na základě výsledků přijímacích zkoušek. Při vstupu na druhý stupeň si žáci jazykové třídy přibírají druhý cizí jazyk – angličtinu, němčinu nebo francouzštinu. Při výuce jazyků pomáhají českým učitelům zahraniční lektoři. O školu je velký zájem, protože v té době to byla jediná jazyková škola v západních Čechách.

Manifestace studentů pražských vysokých škol k výročí 17. listopadu 1989 přerostla v požadavek obnovy demokracie v naší zemi. Studenti byli brutálně napadeni orgány státní moci a mnozí byli zraněni. Odpovědí na tento zásah se staly stávky studentů, k nimž se připojili také umělci a později i další občané. Pod jejich tlakem odstoupilo předsednictvo ÚV KSČ, Federální shromáždění přijalo změny těch článků ústavy, které zakotvovaly vedoucí úlohu KSČ ve společnosti a v Národní frontě. Rovněž byl změněn článek ústavy týkající se ideologického obsahu výuky na školách. Převratné změny ve společnosti i způsob jejich řešení si vysloužily název "sametová revoluce". Ve vyučovacím procesu se ustupuje od branných cvičení a kurzů, Učitelské noviny obeznamují s novou náplní vyučovacích předmětů vlastivědy a dějepisu. Po několika desítkách let se z velikonočních svátků staly velikonoční prázdniny. Volno bylo i na Zelený čtvrtek a Velký pátek. V polovině května 1990 se konala pracovní porada, jejíž program byl výrazem demokratizačních změn naší společnosti. Poté, co v únoru 1990 byli odvoláni všichni ředitelé základních škol a vypsán konkurz na obsazení jejich míst, na této schůzi se představili ti, kteří se v rámci konkurzu přihlásili na místo ředitele 21. základní školy.

Školní rok 1990/1991. V tomto školním roce nestojí poprvé v čele školy ředitel – straník, jmenovaný nadřízenými orgány, ale ředitel vybraný na základě konkurzního řízení. Poprvé začínáme školní rok bez organizace KSČ na škole, poprvé se má naše škola věnovat pouze tomu, k čemu byla určena – výchově a vzdělávání, a záleží jen na nás, učitelích, jak této možnosti využijeme.

Prvním cizím jazykem už není ruština, žáci si mohou vybrat kterýkoliv z nabízených jazyků. Své znalosti děti prezentují také v různých vědomostních soutěžích. Nejlepších výsledků dosáhly tomto školním roce v konverzační soutěži ve francouzském jazyce. Tři žáci se dostali až do národního kola, v němž skončili na druhém, čtvrtém a šestém místě. Žákyně VIII.C, jež obsadila druhé místo, stráví za odměnu 14 dní v Paříži. V soutěži Puškinův památník postoupila žákyně VII.C do republikového kola a obsadila v něm třetí místo. Takových a ještě lepších výsledků dosahují žáci i v následujících letech.

Aby si děti mohly své jazykové vědomosti ověřit v praxi, navazuje škola družební kontakty se školou v německém Griesbachu a švýcarském Le Chaux-de-Fonds ve francouzsky mluvícím kantonu. Následující roky se děti navštěvují. V září odjíždějí naši žáci na týden do Německa a Švýcarska, v červnu přijíždějí na týden německé a švýcarské děti do Plzně. Bydlí v rodinách svých přátel, navštěvují s nimi vyučování, podnikají výlety a exkurze. Jiní žáci se svými učiteli vyjíždějí na několikadenní poznávací zájezdy do Anglie, Francie, Rakouska, Německa, Itálie.

V lednu 1998 vstupuje škola do právní subjektivity. Vedle vzdělání a výchovy se musí vedení školy postarat i o dobré zázemí k této práci. Můžeme být pyšní na nejednu změnu v interiéru školy. Připomeňme si barevně i tématicky odlišená patra: první patro – město, druhé patro – savana, třetí patro – louka, čtvrté patro – moře. Další chloubou je nová počítačová učebna ve 2. patře. Příjemným překvapením se pro žáky i učitele stalo nové vybavení školní jídelny ve stylu "kavárna", zmodernizovali jsme školní kuchyni, byla zrenovována hygienická zařízení v celé budově školy i v budově školní jídelny, všechny učebny i kabinety byly vybaveny novým nábytkem, na školním pozemku byla vybudována relaxační zahrada, třída v přírodě a ekologická laboratoř, vybudovali jsme sportovní areál s výceúčelovými hřišti s umělým povrchem a běžeckou dráhu.

Velkou pozornost škola věnuje zájmové činnosti dětí. Školní družina a školní klub Sedmikráska jsou místem setkávání se, místem, kde mohou děti pro druhé něco udělat, kde mohou sami najít pomocnou ruku, kde se mohou přesvědčit o svých schopnostech, dovednostech a aktivně se seberealizovat. To je krédo volnočasových aktivit naší školní družiny a školního klubu Sedmikráska.

Výuce jazyků jsme zůstali věrni i při tvorbě nového školního vzdělávacího programu Brána jazyků otevřená. Od roku 2007 se podle tohoto programu začaly učit první a šesté třídy. V rámci Evropské unie se škola úspěšně zapojila do několika mezinárodních projektů. Učitelé jazyků spolupracovali na jazykovém portfoliu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, podíleli se na tvorbě nových jazykových učebnic. Na škole se vzdělávají desítky dětí cizinců mnoha národností.

Snad ten "krok", který 21. základní škola za uplynulé půl století udělala, je dostatečně dlouhý a stejně tak významný. Přijďte se podívat. Od školního roku 2003/2004 jsme jedna z nejúspěšnějších škol Plzeňského kraje ve vědomostních a uměleckých soutěžích.

Z kronik 21. základní školy zpracovala Mgr. Jaroslava Janková

Zpět

Nepřehlédněte

  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2024/2025

Zobrazit více

Kalendář

Út 29. října - st 30. října 2024
Podzimní prázdniny

Po 4. listopadu 2024
Konzultační den, 16:30 - 18:00 h

Po 11. listopadu 2024
Pedagogická rada, 14:15 h

St 4. prosince 2024
Den otevřených dveří, 15:00 - 18:00 h

Po 23. prosince 2024 - pá 3. ledna 2025
Vánoční prázdniny

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Fakultní škola FPE ZČU v Plzni Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Partnerská škola
ve Furth im Wald
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony I. Šablony II. Šablony III. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign