MENU

Aktuality

Zpět

Velikonoční pečení nejen ve francouzském duchu
Publikováno 11. 04. 2023, autor Mgr. Jitka Králová

Posledních pár dní před Velikonocemi jsme si chtěli s dětmi trochu zpestřit, a tak jsme v rámci pracovních činností a francouzského jazyka obsadili školní kuchyňku a pekli.

S děvčaty z 8.A jsme sáhly po osvědčených beráncích z tvarohového těsta. Tenhle stařičký recept, ale hlavně postup děti milují. Z těsta se totiž tvarují kuličky, z nich pak válečky a ty se stáčejí do jakýchsi šnečků. Když si takhle k jednomu plechu sednou čtyři dívky, je to fajn práce, hlavně se u ní může povídat, uždibovat, „patlat“ rukama. A výsledek? Jen zbytek jednoho beránka se dostal domů na ochutnání rodičům. Ostatní nepřežili do konce vyučování a byli prostě a nemilosrdně „sežráni.“

Ten samý den jsme si s francouzštináři ze 7.B a C vyzkoušeli upéct typické fr. palačinky. V zemi galského kohouta je to pokrm velmi rozšířený a oblíbený zejména na severu v Bretani či Pikardii. Francouzi rozlišují skoro jako papír tenké „crêpes,“ které se vyrábějí z pšeničné mouky a trochu silnější „galettes“ z mouky pohankové. Podávat se můžou naslano i nasladko a s mnoha dochucovadly. Zvýšená konzumace se ve Francii váže k 2. únoru – Hromnicím. Tato tradice má prý svůj původ už ve starém římském rituálu sklizně a plodnosti. Kulatá a zlatá palačinka symbolizuje navracející se slunce, jehož teplo umožní sklizeň. Vždyť i u nás se říká: Na Hromnice o hodinu více. Den se prodlužuje, světla přibývá.

Ale zpět do kuchyně. Vyzkoušeli jsme speciální teflonovou ploténku. Je třeba ji správně zahřát, opatrně na střed nalít přesnou dávku těsta a pak dřevěnou „stěrkou“ ve tvaru písmena T rychle, rovnoměrně a pouze po směru hodinových ručiček těsto rozetřít. Někde jsem četla, že pokud se při pečení podaří utvořit uprostřed palačinky kroužek – jakési malé sluníčko – přinese to kuchaříčkovi štěstí. Až na pár výjimek se nám to všem povedlo, jak je vidno i na fotografiích. Děti si navrch přidávaly džem, čokoládu, cukr, skořici, šlehačku, ovoce.

Bylo to moc fajn, všem nám chutnalo. V kuchyni vládla pohoda a spokojenost, trochu nám záviděli spolužáci, protože až ven na chodbu to neskutečně vonělo. Do budoucna si chceme vyzkoušet i jiné fr. pokrmy. Lotrinský quiche či obrácený jablkový koláč? Ratatouille? Kdo ví, jsou to výzvy, ale nebojíme se jich.

Fotografie více než výmluvné najdete opět na www.rajce.net pod heslem tygrousek.

Zpět

Nepřehlédněte

  • Výsledky zápisů do 1. ročníku pro šk. rok 2024/2025
  • Zájmové kroužky
  • Potřeby pro žáky na šk. rok 2023/2024

Zobrazit více

Kalendář

St 22. května - Út 28. května 2024
Jazykově poznávací zájezd Velká Británie – 9. třídy

St 29. května - Út 4. června 2024
Jazykově poznávací zájezd Velká Británie – 8. třídy

Po 3. června 2024
Třídní aktiv 16:30

Pá 28. června 2024
Slavnostní předání vysvědčení 9. tříd (9:00)

 
Celý kalendář

Vlastníme certifikát
Cambridge English Exam
Preparation Center
Asociace
Cambridgeských
škol v ČR
Město Plzeň Centrum robotiky Celé Česko
čte dětem
Partnerská škola
v Markersbachu
Jsme zapojeni
do projektu
Příběhy bezpráví
PROSIT v Plzni Šablony II. OP JAK

Kontakt

Telefon:
+420 378 028 441

E-mail:
sekretariat@zs21.plzen-edu.cz

Adresa školy:
Slovanská alej 13
326 00 Plzeň

IČ: 66362521

Číslo účtu školy:
4833890237/0100

ID datové schránky:
yhqmv9g

Foxprofi, výroba webových stránek, webdesign